Denník N

Vo Francúzsku sa možno rúhať aj kritizovať náboženstvo, ukázal prípad z Instagramu

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

16-ročné dievča na sociálnej sieti označilo islam za náboženstvo nenávisti. Dostalo potom tisíce vyhrážok smrťou aj znásilnením. Zastal sa jej prezident Emmanuel Macron.

Francúzska tínedžerka Mila využíva sociálnu sieť Instagram na sebaprezentáciu aj komentovanie okolitého sveta. Minulý mesiac na nej zverejnila video, v ktorom islam označila za náboženstvo nenávisti.

Reagovala ním na homofóbne urážky, ktoré jej na sociálnej sieti adresoval jeden moslimský používateľ. Vyslúžila si ich od neho preto, lebo odmietla jeho milostné návrhy a zdôvodnila to tým, že je lesba.

„Nenávidím náboženstvo,“ uviedla na Instagrame. „Nie som rasista. Nemôžete byť rasistom pre náboženstvo. Povedala som, čo som si myslela, a neľutujem to.“

Pre video negatívne posudzujúce islam sa na ňu spustila vlna kritiky. Mnohí používatelia jej priali smrť, iní sa jej vyhrážali znásilnením či upálením zaživa „v mene Alaha“. Niektorí zverejňovali jej osobné údaje spolu s adresou jej školy.

Zo strachu preto 16-ročná Francúzka prestala vychádzať z domu a spolu s rodinou dostala policajnú ochranu. Neskôr odišla aj zo sociálnych sietí, hoci sa na nich objavovali falošné účty s jej fotografiou a údajmi.

Miline komentáre rozdelili používateľov Instagramu. Jej podporovatelia začali vo veľkom používať hashtag #JeSuisMila (v preklade Som Mila) a kritici zas #JeNeSuisPasMila (Nie som Mila) a najčastejšie písali, že urazila moslimov.

Vo Francúzsku 16-ročné dievča spustilo diskusiu o hraniciach slobody prejavu, ktorá sa týka kritiky náboženstva.

Nenávistné vyhrážky, ktoré Mila dostala na sociálnej sieti, začala vyšetrovať polícia.

„Toto dievča presne vie, čo urobilo,“ povedal pre rádio France Sud Abdallah Zekri z Francúzskej rady pre moslimskú vieru s tým, že jej komentáre boli urážlivé a provokatívne.

Jeho vyjadrenia sa snažil zmierniť prezident rady Mohammed Moussaoui. Uviedol, že kritiku islamu treba akceptovať a vyhrážky smrťou nemožno zdôvodňovať žiadnymi poznámkami.

„Musíme prijať všetky poznámky a odmietnuť akékoľvek násilie,“ povedal Moussaoui.

0/20

K prípadu sa začali vyjadrovať aj politici. Nie práve najšťastnejšie naň zareagovala ministerka spravodlivosti.

„Vyhrážať sa smrťou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie