Denník N

Sulík, Truban či Kaliňák mladší odpovedajú študentom na otázky o politike aj o morálnych dilemách

Celý tím Spoznaj kandidáta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Celý tím Spoznaj kandidáta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Študenti chceli predstaviť kandidátov vo vtipných a krátkych videách. Chcú tak politiku priblížiť aj spolužiakom a mladým ľuďom.

Stanislav Valluš a Roman Králik študujú na bratislavskom Gymnáziu Matky Alexie. Stanislav má 17 rokov a je v treťom ročníku, Roman je maturant a tieto voľby sú preňho prvé, v ktorých už môže hlasovať.

V škole spolu organizujú študentské voľby a s kamarátmi oslovili politikov a nakrútili o nich krátke 5-minútové videá, prostredníctvom ktorých ich predstavujú.

Politici odpovedajú na základné otázky, aké je ich motto, obľúbený film či ich prínos pre spoločnosť, riešia morálne dilemy a hovoria aj o svojom politickom smerovaní.

Jedna z otázok, ktoré politikom kladiete, je, v ktorej krajine by chceli žiť, ak by nežili na Slovensku. Ako by ste na ňu odpovedali vy?

Stanislav: Touto otázkou ste ma zaskočili.

Tak reagujú aj politici, keď si ju vytiahnu?

Stanislav: Väčšina politikov, paradoxne, na túto otázku odpovedá skôr nepochopením. Hovoria, že chcú žiť len na Slovensku. Ale táto otázka je o niečom inom. Ja by som chcel žiť v Nemecku, v niektorej škandinávskej krajine alebo v Británii.

Roman: Nebol som vo všetkých krajinách, ale Nemecko ma veľmi láka. 

Pri ktorej otázke majú politici problémy s odpoveďou?

Roman: Určite sú to morálne dilemy. Tie sú najťažšie, lebo ide o etické otázky, v ktorých vidieť mravné princípy. Pri týchto otázkach nie sú správne odpovede, lebo ak odpoviete akokoľvek, má to svoje plusy aj mínusy. Nie je to ľahké rozhodnutie.

Už ste zverejnili viaceré videá, niektoré otázky aj dilemy sa opakujú. Chodia kandidáti pripravení, vedia už, čo ich čaká?

Stanislav: Dnes sme mali zhodou okolností dvoch, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie