Denník N

Od džendžeru ku kultúre smrti. Kde sa vzal pojem gender ideológia a kto ním straší

Marian Kotleba na modlitebnej akcii proti Istanbulskému dohovoru v Bratislave. Foto N - Vladimír Šimíček
Marian Kotleba na modlitebnej akcii proti Istanbulskému dohovoru v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

Gender ideológia v katolíckej cirkvi postupne nahradila dovtedajšieho nepriateľa – feminizmus. Emeritný arcibiskup Róbert Bezák hovorí, že Istanbulského dohovoru sa nebojí.

„Stúpenci kultúry smrti prichádzajú s novou gender ideológiou.“ Toto nie sú slová kňaza Mariána Kuffu, asi najznámejšieho bojovníka proti gender ideológii a Istanbulskému dohovoru. Je to úryvok z pastierskeho listu, ktorý zaznel v stovkách kostolov po celom Slovensku v prvú adventnú nedeľu roku 2013.

„Chcú nás presvedčiť, že nikto z nás nejestvuje od prirodzenosti ako muž alebo ako žena, chcú teda zobrať mužovi právo na identitu muža a žene právo na identitu ženy a rodine právo na identitu rodiny,“ píše sa v liste spred šiestich rokov. Gender ideológia podľa biskupov presadí možnosť sobášiť sa aj pre gejov a lesby a tým spôsobí zánik manželstva, ako ho poznáme. „Tak vzniká akýsi sodomský paškvil odporujúci Božej vôli a pripravujúci Boží trest,“ napísali biskupi.

To bol moment, keď sa na Slovensku začal výraznejšie používať pojem „gender ideológia“. Osvojili si ho nielen duchovní, ale aj politici ako napríklad neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin. „Pani Čaputová a pán Šefčovič sú ako siamské dvojčatá. Obidvaja sú predstavitelia ultraliberalizmu, LGBTI, džendžer ideológie, likvidácie rodiny, milovníci migrácie,“ osočoval svojich súperov v televíznej predvolebnej debate Harabin a aj pre nezvládnutú výslovnosť sa okamžite stal hitom satirických stránok.

Nie všetkým je však „džendžer“ či „gender ideológia“ na smiech. Množstvo ľudí tento pojem považuje za skutočnú hrozbu a sú ochotní proti nemu protestovať na námestiach či sa podľa toho rozhodovať, koho voliť.

Katolícka cirkev ho na Slovensku spopularizovala, referendum o rodine z roku 2015 ho udržalo pri živote, vytrvalá práca konšpiračných médií dostala k širokému publiku a politici mu otvorili cestu do parlamentu.

Kňaz Marián Kuffa na jednej zo svojich prednášok proti Istanbulskému dohovoru v Lozorne. Foto N – Robert Barca

Pohlavie, rod, rovnosť

Slovom gender sa dnes už označuje množstvo tém – od postavenia žien v spoločnosti cez vzťahy gejov a lesieb, transrodových ľudí až po adopcie detí. Vyjasnime si teda, kde vzniklo a čo znamená.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Istanbulský dohovor

Slovensko

Teraz najčítanejšie