Denník N

Kto chce chrániť včely a kto nechce betón v riekach (volebná anketa)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Strán sme sa pred voľbami pýtali, či treba obmedziť hnojivá na ochranu včiel a či zastaviť vodné diela na ochranu riek.

Chcete chrániť včely? To znie ako priamočiara otázka. V Smere aj pri nej uhýbajú. SaS zasa hovorí, že podporujú ochranu včiel, no varujú pred živelným obmedzovaním hnojív.

Má Slovensko v čase klimatickej zmeny zásadne prehodnotiť, ako využívalo prírodu a zmeniť to? Napríklad aj to, ako sme budovali priehrady a vodné diela na riekach, ktoré obmedzovali ryby?

„Nekontrolovanou výstavbou malých vodných elektrární boli na Slovensku zničené vzácne vodné toky, ktoré zmenili svoj charakter,“ odpovedajú v PS/Spolu a hovoria, že ďalšiu výstavbu podporovať nebudú a budú aj proti novým veľkým priehradám.

V SaS to hovoria opatrnejšie, chcú postupovať podľa princípov hodnoty za peniaze – pripúšťajú však aj búranie niektorých vodných stavieb v majetku štátu.

Otázky:

1. Ste za obmedzenie používania poľnohospodárskych hnojív a chemikálií v záujme ochrany včiel a ostatných opeľovačov?

2. Ste za zastavenie výstavby nových vodných diel a priehrad, resp. za obmedzovanie už existujúcich v záujme obnovenia prirodzených vodných tokov?

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Marek Sivčo je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie