Denník N

Čaputová hovorila v Mníchove o našom regióne: Nezodpovední lídri ohrozujú právny štát aj EÚ

Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove rozprával šéf Facebooku Mark Zuckerberg o tom, ako podcenili ruskú dezinformačnú kampaň. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier hovoril o nestabilite, ku ktorej prispieva ako Rusko a Čína, tak aj "najväčší spojenec" USA. Prezidentka Čaputová si ako tému vybrala obranu právneho štátu, ktorý je v strednej Európe v ohrození. Foto - TASR/AP
Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove rozprával šéf Facebooku Mark Zuckerberg o tom, ako podcenili ruskú dezinformačnú kampaň. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier hovoril o nestabilite, ku ktorej prispieva ako Rusko a Čína, tak aj „najväčší spojenec“ USA. Prezidentka Čaputová si ako tému vybrala obranu právneho štátu, ktorý je v strednej Európe v ohrození. Foto – TASR/AP

Slovenská prezidentka vystúpila na prestížnej bezpečnostnej konferencii. Spájanie rozpočtu EÚ s rešpektovaním hodnôt je podľa nej namieste.

V čase, keď Európska únia vedie dve sankčné procedúry proti Poľsku a Maďarsku pre obavy o ich právny štát a Slovensko je dva týždne pred parlamentnými voľbami, prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila na bezpečnostnej konferencii v Mníchove s príhovorom o ochrane demokratických inštitúcií.

Na tomto prestížnom fóre vystúpila slovenská hlava štátu vôbec prvý raz.

Otvorene hovorila o tom, že región V4 vyvoláva pochybnosti o svojom demokratickom smerovaní. Nevyhla sa ani problémom, ktorým čelí politika na Slovensku.

Steinmeier: Rusko, Čína a USA ohrozujú stabilitu

Na fóre v Mníchove sa tento rok stretlo viac ako 50 hláv štátov a vlád. Mníchovská bezpečnostná konferencia je najväčším podujatím svojho druhu na svete.

Prebieha od 60. rokov minulého storočia, keď na nej západné krajiny riešili vojenské výzvy počas studenej vojny. Svetový poriadok a bezpečnosť sú dodnes jej dominantné témy.

V roku 2007 na konferencii vystúpil ruský prezident Vladimir Putin a ostro zaútočil na Spojené štáty, čo vyvolalo komentáre o oživení studenej vojny.

Vyjadril sa aj proti rozširovaniu NATO a protiraketovému štítu, ktorý sa vtedy chystal v Česku aj Poľsku.

Varšava je dnes jedným z najväčších spojencov USA, nakupuje od nich protiletecký systém aj najmodernejšie stíhačky z obavy pred ruskou hrozbou.

„Nikto sa necíti bezpečný, pretože sa nemôže oprieť o medzinárodné právo,“ povedal Putin, ktorý o sedem rokov neskôr poprie všetky svoje vyhlásenia o Kryme a nariadi okupáciu a anexiu ukrajinského polostrova Krym.

Väčšina sveta, vrátane Slovenska, považuje anexiu polostrova za porušenie medzinárodného práva a proti Putinovmu režimu sú preto pravidelne predlžované a rozširované sankcie zo strany EÚ a jej západných spojencov.

Tento rok bol dominantnou témou konferencie svet, kde Západ stráca vplyv.

Jedným z dôvodov je politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zdôrazňuje americké záujmy pred spoluprácou s partnermi. Problém má však EÚ aj vo vnútri – pre rastúci vplyv populistov a extrémistov, ktorí konajú v rozpore s hodnotami, na ktorých je Únia postavená.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, s ktorým má Čaputová veľmi dobré vzťahy, rozprával na konferencii o tom, ako Rusko, Čína a Spojené štáty prispievajú svojou rivalitou a agresívnou politikou k nestabilite sveta.

Rusko svojou „vojenskou silou a násilnou zmenou hraníc na európskom kontinente“, Čína selektívnym pohľadom na medzinárodne právo, iba ak to nie je proti jej záujmom, a „náš najväčší spojenec“, Spojené štáty, svojím odmietaním medzinárodného spoločenstva.

„Opäť veľká – aj na úkor susedov a partnerov,“ povedal Steinmeier v zjavnej narážke na volebný slogan amerického prezidenta Donalda Trumpa, ako urobí „Ameriku opäť veľkou“.

Vystúpil aj šéf Facebooku Mark Zuckerberg a pripustil, že na ruské dezinformačné kampane na sociálnych sieťach reagovala jeho firma nepružne. Na konferencii hovoril o širokej spolupráci s vládami či volebnými inštitúciami a spravodajskými službami.

Americké tajné služby a špeciálne vyšetrovanie potvrdilo, že ruské tajné služby zasiahli do americkej prezidentskej kampane v roku 2016 – či už formou hekerských útokov na Demokratickú stranu, alebo polarizačnou kampaňou na sociálnych sieťach.

Zuckerberg rečnil o tom, ako teraz každý deň rušia milión falošných účtov.

Čaputová: Kde robíme chybu?

Slovenská prezidentka sa vo svojom prejave pozrela sebakriticky na náš stredoeurópsky región. Venovala sa najmä spornej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie