Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Číne, epidémii a geopolitike

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Predstavte si, že vypukne panika, ktorá síce nezodpovedá veľkosti hrozby, ale je napriek tomu skutočná – blokáda bude uvalená na všetky čínske lode a lietadlá a Čína sa ocitne v izolácii.

George Friedman sa pozrel na epidémiu koronavírusu z geopolitického hľadiska. Geopolitika je obvykle pomalý proces, ale občas sa stanú veci, keď „divoká karta zvonku vstúpi do systému, nepredvídateľná a významná“. Friedman si myslí, že koronavírus môže byť takou kartou. V minulosti epidémie zmenili mocenské pomery na celých kontinentoch – napríklad mor v Európe.

Čo je v tejto chvíli najväčšou hrozbou? Nakazení cestujúci. Preto USA zakázali prísť do Ameriky tým, ktorí sa pohybovali v oblastiach nákazy. Letecké spoločnosti prakticky zastavili lety – s výnimkou nákladných lietadiel, ktoré stále lietajú z USA do Číny a späť. Aj lode naďalej križujú oceány, čo je veľmi dôležité, lebo Čínu by hospodárska blokáda vážne poškodila.

Dvadsať percent jej domácej produkcie putuje do USA. Je málo pravdepodobné, že by Američania uvalili obchodnú blokádu na Čínu, ale nie je to nemožné.

Čínska vláda aj vedenie komunistickej strany sú pod veľkým tlakom. Vypuknutie nákazy veľmi nahnevalo Európu aj USA, pretože čínska cenzúra ju tajila. Okrem toho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie