Denník N

Nedeľná nekázeň: Kríž v Štiavniku a kríž na saku

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kresťania vo verejnom živote nemajú byť tí, ktorí sa ľutujú, že ich nikto nepočúva, že na nich útočí liberalizmus, ale tí, ktorí budú hľadať v diskusiách spoločné dobro celej demokratickej spoločnosti. 

S ľuďmi so Za slušné Slovensko cestujeme tieto dni po Slovensku a vyzývame ľudí voliť. Včera večer sme sa zastavili aj v Štiavniku. Pri bráne nás čaká pán Kuciak. Hovorím: „Prišlo nás dnes akosi viac, prepáčte.“ „Ale veď dobrých ľudí sa veľa zmestí,“ odpovedá on. Jozef Kuciak nám vyberá papuče. Majú pre každého, lebo na veľké rodinné návštevy sú zvyknutí. Všetko chystajú, dali by nám hádam aj to posledné, čo by našli. Tlačenka, saláma, pivo. Smiali sme sa, potom sme ostali ticho, pohľad mi padol na Janovu fotku na stene.

Na tej stene bolo ešte čosi. V každej izbe tam visel kríž. Rovnaký, ako nosí na saku Kotleba. Rovnaký, k akému sa klaňajú mocní predstavitelia štátu na púťach. A predsa diametrálne iný. Pripomenul mi ten, čo mám doma nad mojou posteľou. Zrazu okrem milióna vecí, ktoré sme včera večer mali všetci spoločné, ma s nimi nejako spája ešte čosi. Kresťanstvo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie