Denník N

Električku do Dúbravky už spustia. Prehovoril Hatvany z nástenky a tvrdí, že mesto nevydierali

Matúš Vallo a Juraj Hatvany. Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič
Matúš Vallo a Juraj Hatvany. Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič

Spustenie trate oddialil spor mesta s vlastníkmi pozemkov pod budovou meniarne, ktorí bránili vstupu na svoj pozemok.

Už od tejto soboty sa Bratislavčania opäť dostanú do Dúbravky električkou – dopravný podnik po zabrzdenej rekonštrukcii trate spustí linku 4 až na konečnú zastávku Pri kríži.

Spustenie električky do Dúbravky oddialil spor medzi magistrátom a súkromníkmi, ktorí vlastnili pozemky pod budovou meniarne dôležitej pre chod trate. Majitelia pozemkov si najali bezpečnostnú službu, ktorá zamestnancov mesta do budovy nepustila a tí tak nemohli otestovať elektrický prúd.

Primátor Matúš Vallo hovoril o vydieraní mesta súkromníkmi, ktorí majú v lokalite developerské záujmy, a o špekulantoch s pozemkami.

Pre Denník N sa rozhovorili dvaja aktéri sporu s mestom – nový majiteľ pozemkov pod meniarňou Juraj Hatvany známy z kauzy nástenkového tendra a Branislav Božek, ktorý v prípade vystupoval ako mediátor medzi bývalými vlastníkmi pozemkov a mestom. Obaja tvrdia, že mesto nevydierali, len sa snažili pomôcť bývalým majiteľom pozemkov domôcť sa ich práv – roky sa totiž mali pozerať na to, ako zamestnanci dopravného podniku vstupujú na ich pozemok bez protihodnoty.

„Verejný záujem nie je výnimočný stav. Existovala možnosť sa dohodnúť, ale boli sme diskvalifikovaní z tejto debaty,“ hovorí Hatvany s tým, že nečakal, že niekto bude otvárať jeho staré kauzy. Vraví, že tie si už odtrpel.

Hatvany je dlhoročný známy bývalého šéfa SNS Jána Slotu. Je z firmy Avocat, ktorá získala časť štátnych zákaziek v nástenkovom tendri za 120 miliónov eur. Tender dostal prezývku po nástenke za zamknutými dverami ministerstva výstavby, kde tender vyhlásili, a nik iný sa tak k nemu nemohol dostať. V tejto kauze v roku 2017 odsúdili dvoch ministrov SNS Milana Janušeka a Igora Štefanova, obaja sú dnes za mrežami.

Božekov priateľ a Hatvanyho stretnutie u veterinára

O čo presne v spore s mestom ide?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie