Denník N

Tri byty pri Pražskom hrade za 250-tisíc eur. Priateľ ruského premiéra sa podozrivo zbavuje nehnuteľností

Dom, v ktorom si Udodov v roku 2013 kúpil celé poschodie. Dnes ho predáva. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Dom, v ktorom si Udodov v roku 2013 kúpil celé poschodie. Dnes ho predáva. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Ruský podnikateľ, ktorý obdarúva rodinu nového ruského premiéra nehnuteľnosťami za desiatky miliónov eur a bol vo Švajčiarsku vyšetrovaný pre podozrenie z daňových podvodov, má biznis v Česku. Český Deník N zistil, že si tu zaobstaral niekoľko bytov za státisíce eur, aby ich vzápätí zase predal.

Zrekonštruovaný dom na pražskej Malej Strane stráži množstvo kamier. Z vchodu vychádza jeden z členov ochranky.

„Párkrát som tu pána Udodova videl. Pôsobil slušne, vždy oblečený v saku a kravate. Hovoril, že vlastní nejaké banky,“ opisuje. „V byte však nikto nebýval – ani oni, ani nikto iný,“ dodáva.

Reč je o ruskom podnikateľovi Alexandrovi Udodovovi, ktorého ešte pred mesiacom poznalo len pár zasvätených. Rovnako ako jeho priateľa Michaila Mišustina, dlhoročného šéfa ruskej Federálnej daňovej služby.

Mišustin nepatril medzi verejne exponované osoby či politické televízne hviezdy. Čakal v ústraní na svoju príležitosť. A dočkal sa. Dnes je ako premiér Ruskej federácie na televíznych obrazovkách denne.

Podozrenie z prania peňazí

Udodov sa, naopak, snažil v ústraní zostať, ale zdá sa, že sa mu to teraz prestáva dariť. A nie je to preto, že by získal nejakú vysokú funkciu.

Protikorupční aktivisti a investigatívni novinári v Rusku totiž zistili, že obaja muži sú dávni priatelia, ktorých zároveň spájajú majetkové presuny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie