Denník N

Zabudnutý maďarský Žid patril k najvplyvnejším futbalovým trénerom. Pri deportácii vyskočil z vlaku

Erbsteinov FC Turín. Foto – Wikimedia.org
Erbsteinov FC Turín. Foto – Wikimedia.org

Keď britský publicista Dominic Bliss pred pár rokmi čítal knihu Calcio od Johna Foota o histórii talianskeho futbalu, zaujal ho krátky odsek o maďarskom trénerovi Ernöovi Egrim Erbsteinovi.

„Foot tam vysvetľoval, ako tento Erbstein prežil holokaust. Potom sa vrátil do Turína, aby viedol jeden z najlepších klubových tímov v histórii talianskeho futbalu, a spolu so svojimi hráčmi zahynul pri páde lietadla,“ vysvetľuje pre Denník N.

Neveril, že o jeho príbehu sa nevedelo viac, tak sa rozhodol spraviť výskum. „Najskôr som plánoval napísať iba článok do časopisu, ale čím ďalej som postupoval, tým mi bolo jasnejšie, že pôjde o knihu.“

Bliss nakoniec napísal Erbsteinovu biografiu s názvom Erbstein: The triumph and tragedy of football’s forgotten pioneer (Erbstein: Triumf a tragédia zabudnutého futbalového pioniera) a ukázal, že hoci sa o Erbsteinovi vôbec nehovorilo, patrí k najzaujímavejším postavám v histórii svetového futbalu.

Pri deportácii vyskočil z vlaku

Erbstein po skončení kariéry trénoval viaceré talianske tímy, ale pre židovský pôvod musel po zavedení rasových zákonov v Taliansku v roku 1938 ujsť naspäť do Maďarska.

Holokaust prežil aj vďaka tomu, že spolu s Bélom Guttmanom, neskorším slávnym trénerom Benficy Lisabon

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie