Denník N

Danko nevie poriadne ani niečo ukradnúť

Danko a Orbán. Zdroj - facebook Andreja Danka
Danko a Orbán. Zdroj – facebook Andreja Danka

Orbán musel priznať, že drahé populistické opatrenia, ktoré od neho chce prevziať Danko, príliš nefungujú.

Voliči náchylní veriť populistom sú si obvykle dosť podobní, a preto sa podobajú aj sľuby, ktorými populisti voličov balamutia. Nehovoriac o tom, že i populistickí politici väčšinou uvažujú dosť podobne. Ak dvaja populisti z dvoch krajín núkajú voličom rovnaké veci, nemusí preto vždy ísť o priame preberanie nápadov.

V našom regióne je napríklad typický veľmi nerovnomerný vývoj a zanedbávanie niektorých častí krajiny, čo prispieva k silnému napätiu medzi ekonomicky menej úspešným a sociálne slabším vidiekom a bohatšími veľkými mestami, respektíve hlavným mestom.

Rovnako hlboko zakorenená je u nás nedôvera a závisť voči cudzine vrátane tých našich krajanov, ktorí do cudziny odišli a učia sa tam rôzne čudné móresy – najmä ak sa im v cudzine darí lepšie ako nám doma.

Populisti žijú z rozoštvávania spoločnosti, z prehlbovania rozporov, z vytvárania nepriateľov a aj z prostej závisti – je logické, že takúto príležitosť na získanie ďalších sympatizantov nenechajú nevyužitú. Nemusia sa navzájom ani inšpirovať, stačí, že majú rovnaké mentálne vybavenie a fungujú podľa rovnakej logiky.

Ak teda ministerka vnútra Denisa Saková a premiér Peter Pellegrini v obave zo straty moci pred voľbami štvú vidiek proti mestu a proti slovenským občanom žijúcim na Západe, mohli tento nápad prevziať od Viktora Orbána, ktorý to isté robí už roky. Ale nemuseli – a je dokonca pravdepodobnejšie, že im to napadlo samým od seba.

Predvolebné sociálne sľuby Andreja Danka sú však iný prípad. Podobne ako pri svojej rigorózke nemal šéf SNS ani toľko rozumu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Viktor Orbán

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie