Denník N

Nerušte, my ideme zarábať: ako štát púšťa pozemky dobre informovaným podnikateľom

Tieto pozemky v blízkosti Košíc štát vydal cez pochybnú reštitúciu. Firma Slovenské štrkopiesky chce na nich ťažiť štrkopiesok. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tieto pozemky v blízkosti Košíc štát vydal cez pochybnú reštitúciu. Firma Slovenské štrkopiesky chce na nich ťažiť štrkopiesok. Foto N – Tomáš Benedikovič

Firma si vybavovala ťažbu štrkopieskov na štátnych pozemkoch, keď ich vôbec nevlastnila, Slovenský pozemkový fond nič nespravil. K pozemkom jej pomohol dostať sa cez pochybnú reštitúciu. V pozadí bol podnikateľ Peter Sýkora, ktorému sa u ministerky Matečnej zo SNS roky darí.

Zhruba 30 kilometrov od Košíc sú pri rieke Bodva pozemky s veľkými zásobami štrkopiesku. Ich rozloha je 45,7 hektárov a ležia v obciach Peder a Žarnov – neďaleko sa ťaží už roky a na štrkopiesku sa dá pri súčasnom stavebnom boome dobre zarobiť.

Dnes už patrí pôda v týchto dvoch obciach spoločnosti Slovenské štrkopiesky, zvláštne však je, že firma sa pustila do vybavovania ťažby v čase, keď ju ešte nevlastnila a bola štátna. Vystupovala však tak, akoby už bola majiteľkou týchto pozemkov.

Slovenský pozemkový fond (SPF) sa ako ich vlastník na to prizeral a napokon firme ešte pomohol. Cez pochybnú reštitúciu vydal potrebné parcely z rúk štátu s tým, že ide o polia, na ktorých sa bude siať a nie ťažiť štrkopiesok.

Aktéri

V pozadí celej transakcie je podnikateľ s nehnuteľnosťami Peter Sýkora, ktorého vplyv na Slovenskom pozemkovom fonde narástol v čase, keď fondu za jednofarebnej vlády Smeru (2012 – 2016) šéfovala Gabriela Matečná, terajšia ministerka pôdohospodárstva za SNS a číslo päť na kandidátnej listine SNS do volieb.

O praktikách podnikateľa Sýkoru, ktorý cez sieť vybavovačov oberal reštituentov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie