Denník N

Sulík: 13. dôchodky by sme nezrušili, ale nie preto, že sme v panike z preferencií

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SaS hovorí, že z Borisa Kollára je rozčarovaný. „Vidieť, že naháňaniu hlasov je ochotný obetovať čokoľvek,“ hovorí v predvolebnom rozhovore.

V rozhovore Richrad Sulík hovorí o tom:

  • ako hodnotí rast preferencií OĽaNO,
  • či sú to jeho posledné voľby,
  • o svojich najväčších chybách v politike,
  • aj o tom, či by rušil 13. dôchodky a ako je to so stavaním bytov na Slovensku.

Igor Matovič sa dostal v roku 2010 do parlamentu na vašej kandidátke. Ako sa cítite teraz, keď máte 5,2 až šesť percent a stále nie je isté, či sa dostanete do parlamentu, a on má 15,5 percenta a reálne konkuruje Smeru?

Ako vidieť, SaS je liaheň talentov. Ak bude OĽaNO najsilnejšia strana, ako prvý budem Igorovi Matovičovi gratulovať a podporím ho aj v kandidatúre na premiéra, ak sa tak rozhodne. A myslím, že by sa tak mal rozhodnúť.

Chceli by ste, aby bol premiér?

Ak bude najsilnejšou stranou, áno.

Jana Cigániková hovorila, že sa ako o premiérovi hovorí o Eduardovi Hegerovi. Bol by Igor Matovič z OĽaNO najlepší kandidát na premiéra?

Je líder strany, generátor hlasov, ten, čo dostane mandát. On bude mať možno 80 percent krúžkov z tých, čo strana dostane.Tu nie je o čom diskutovať. Štandardný proces je, že najsilnejšia strana nominuje premiéra. Ak by navrhla niekoho iného, budeme to akceptovať.

Aj keby to bol „externý premiér“?

Ak ho navrhne najsilnejšia strana, nebudeme okolo toho robiť opičky. Ale musí to byť silná osobnosť, prirodzená autorita a musí byť odhodlaný ísť do toho. Nechceme dopadnúť ako s Ivetou Radičovou, ktorá nemala podporu ani vlastnej strany SDKÚ. Navyše by bolo korektné, aby voliči vedeli vopred, kto by bol premiér v prípade víťazstva strany, ktorú volia.

Aký by bol Igor Matovič premiér?

To, že tu robil desať rokov šaša

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Richard Sulík

SaS

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie