Denník N

Nosia plienky, obúvajú si vrecká na smeti a umierajú. Čínski lekári riskujú pre koronavírus životy

Zdravotníci vo Wu-chane pomáhajú pacientovi s koronavírusom. V ochrannom odeve musia vydržať často až osem hodín. Foto - TASR/AP
Zdravotníci vo Wu-chane pomáhajú pacientovi s koronavírusom. V ochrannom odeve musia vydržať často až osem hodín. Foto – TASR/AP

Zdravotníci v meste Wu-chan sa sťažujú na nedostatok ochranných odevov a útočia na nich agresívni pacienti.

Je to momentálne jedno z najnebezpečnejších povolaní na svete. Lekári, lekárky, sestričky a iný zdravotnícky personál v meste Wu-chan sa starajú o desaťtisíce pacientov infikovaných novým koronavírusom Covid-19.

Pracujú v ťažkých podmienkach, sťažujú sa na nedostatok masiek a ochranných odevov a agresivitu zúfalých pacientov. A v neposlednom rade – umierajú.

Minulý týždeň čínske úrady zverejnili, že momentálne je nakazených 1716 lekárov a zdravotníkov v Číne (celkovo z dnes vyše 72-tisíc ľudí). Šiesti vírusu podľahli.

K obetiam sa v utorok pridal aj riaditeľ jednej z wu-chanských nemocníc Liou Č‘-ming. Dva týždne predtým skonal aj očný lekár Li Wen-liang, ktorý v januári ako jeden z prvých varoval pred novou chorobou. Smrť oboch doktorov oznámili na dvakrát, keďže sa ich snažili resuscitovať.

Nemôžu na toaletu

Viaceré médiá v posledných dňoch opísali, v akých ťažkých podmienkach momentálne zdravotnícky personál vo Wu-chane a iných mestách musí pracovať. Aby sa nenakazili od pacientov, obliekajú si ochranný celotelový odev, okuliare a masku, ideálne typu N95, u ktorej je najvyššia pravdepodobnosť, že zadrží vírusy.

Takto oblečení musia na infekčnom oddelení, kde sú pacienti v karanténe, stráviť šesť až deväť hodín, hoci by tu mali byť najviac štyri hodiny.

Mnohí sa počas toho nemôžu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie