Denník N

Utečenca ubytujem, dám mu najesť a zapojím do života v Polhore, hovorí oravský farmár

Utečenci na srbsko-maďarskej hranci. V Ladciach sa ich boja. Foto N – Vladimír Šimíček
Utečenci na srbsko-maďarskej hranci. V Ladciach sa ich boja. Foto N – Vladimír Šimíček

Na Orave aj v Bratislave. Ubytovanie a pomoc utečencom ponúkli stovky Slovákov. Konečné rozhodnutie, koľko a akých utečencov Slovensko prijme, je na ministerstve vnútra.

Býva v Oravskej Polhore, je farmár a miestny poslanec. Marián Glovaťák pred niekoľkými dňami našiel na internete iniciatívu ktopomoze.sk a je odhodlaný sa do nej zapojiť. Rozbehlo ju konzervatívne Spoločenstvo Ladislava Hanusa, ktoré s ďalšími najmä kresťanskými organizáciami zháňa tisíc ľudí, rodín alebo občianskych združení.

Chcú pomôcť rodinám zo Sýrie alebo z Iraku. Privítali by, keby dostali azyl na Slovensku. „Následne budeme apelovať na vládu, aby prijala utečenecké a vysídlené rodiny zo Sýrie a z Iraku.“

Marián Glovaťák v internetovom dotazníku zaškrtol, že utečencovi pomôže s ubytovaním aj pri hľadaní práce a nápomocný bude aj s integráciou utečencov do farnosti a spoločnosti. „Ak mi sem pošlete jedného-dvoch utečencov, tak ich ubytujem, dám im najesť a zapojím ich do života v Polhore,“ hovorí oravský farmár. Prečo ponúkol ubytovanie utečencom?

Považuje to za ľudskú povinnosť. „Keď je niekto v tiesni, treba mu pomôcť. Keď niekomu vyhorí strecha, ideme mu pomôcť, a keď niekto nemá kde bývať, ideme mu pomôcť,“ vysvetľuje bez váhania. Vraví, že rovnako rozmýšľa aj jeho rodina.

Na otázku, či do domu zoberie len kresťanov alebo aj moslimov, odpovedá, že záleží na tom, či by tí moslimovia boli „normálni, alebo by boli dáki extrémistickí. Ale to na prvý pohľad nezistíme, nie?“

Video: Boli sme za utečencami na srbsko-maďarskej hranici

730 z 1000

Do akcie sa zapojilo viac ako 730 jednotlivcov, rodín či spolkov. Ubytovanie ponúklo aj občianske združenie Domec z Chynorian neďaleko Partizánskeho.

„Máme základnú víziu, že by sme sem dokázali dostať jednu-dve rodiny, našli by sme im základné bývanie v obci,“ hovorí Stanislav Beniak z Domca. V dedine majú niekoľko starých domov, ktoré by sa dali kúpiť alebo prenajať.

„Keďže sme viacerí podnikatelia, dokázali by sme vytvoriť pracovné miesta, aby sa rodina dokázala zabezpečiť.“ Niektorí ľudia z jeho spoločenstva už majú skúsenosť s ľuďmi z Blízkeho či zo Stredného východu. „Jeden z našich ľudí má švagra, ktorý je palestínsky Arab – kresťan, takže afinita k tým ľuďom je prirodzená.“

Beniak chce v prvom rade prijať ľudí, „ktorí zdieľajú naše hodnoty“. Nemá nič proti moslimom, no prijať ich na vidieku je ťažké. „Do dedinského prostredia nedokážeme zatiaľ prirodzene zasadiť ani len Rómov, ktorí sú mimo našej kultúry,“ vraví.

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dve izby pri Bratislave

Pomoc v rôznej forme ponúkajú bežní ľudia, kresťanské spoločenstvá, niekoľko cirkevných rádov a občianski aktivisti. Sprostredkovanie práce im napríklad ponúka vrcholový manažér jedného z najväčších obchodných reťazcov.

Ubytovanie ponúkla aj riaditeľka nadácie Pomoc jeden druhému Lucia Štasselová. Vraví, že majú päť detí, z ktorých si už štyri založili alebo zakladajú vlastné rodiny, a tak budú mať v rodinnom dome neďaleko Bratislavy dve voľné izby. Dokázali by na niekoľko týždňov či mesiacov ubytovať rodinu utečencov.

Akciu podporuje aj Inštitút pre verejné otázky (IVO). Sociologička Oľga Gyárfášová si myslí, že pod vplyvom takýchto aktivít a hlasu zdola sa niektorí politici spamätali a uvedomili si, že sú nielen politici nadbiehajúci verejnej mienke, ale aj ľudia.

„Je dôležité, aby ten hlas zaznel z čo najrôznejších spoločenských prostredí. Preto som to podporila.“ Hovorí, že integrácia je obojstranný a individuálny proces a IVO vie poskytnúť isté know-how aj v tomto prípade, pretože sa téme dlhodobo venuje.

Premiér Robert Fico (Smer) pri téme o utečencoch často hovorí o bezpečnostných rizikách. Minulý týždeň povedal, že si dokáže predstaviť pomoc kresťanským rodinám zo Sýrie, ak budú ohrozené. Náčrt oficiálnej vládnej pomoci môže byť podľa premiéra hotový koncom tohto týždňa, pracovať na ňom však bude vláda ešte aj v júli.

Rozhodne ministerstvo vnútra

Hugo Gloss zo Spoločenstva Ladislava Hanusa vysvetľuje, že ich cieľom je zabezpečiť utečencom možnosť dlhodobo udržateľného ubytovania a trvalého pracovného pomeru. Práve preto sa snažia vytvoriť sieť až tisíc spolupracovníkov.

Konečné rozhodnutie, koľko a akých utečencov Slovensko prijme, je však na ministerstve vnútra, ktoré ich zrejme vyberie v spolupráci s UNHCR.

Zamerali sa na rodiny s malými deťmi, ktoré sú najzraniteľnejšie. „To je naša jediná požiadavka na ministerstvo, pokiaľ uznajú za vhodné z hľadiska bezpečnosti aj z ekonomického hľadiska, aby sa pustilo do pomoci týmto ľuďom, čiže im poskytlo azyl,“ vraví Gloss.

Na otázku, či im ide o kresťanov alebo by prijali aj moslimských utečencov, vraví, že je spravodlivé pomôcť ľuďom v núdzi nezávisle od ich vierovyznania. Považuje za pravdepodobné, že kultúrny a spoločenský kontext v rámci Slovenska bude prijateľnejší pre kresťanov, ale finálne slovo v tomto bude patriť ministerstvu vnútra. „My nechceme nikoho diskriminovať na základe viery,“ hovorí Gloss.

Denník N sa pokúšal zistiť, ako je štát schopný a ochotný projekt podporiť. Ministerstvo zahraničia odkazuje v tejto otázke na ministerstvo vnútra, to na otázky neodpovedalo. Minister vnútra Robert Kaliňák už verejne povedal, že by azyl u nás mohla získať približne stovka kresťanov zo Sýrie.

Podľa TASR by sme mohli aj zdvojnásobiť počet osôb v rámci takzvaného humanitárneho transferu – teda ľudí, ktorí sa u nás niekoľko mesiacov pripravujú na život v cieľovej krajine – hlavne v Spojených štátoch. Doteraz ich bývali tri stovky, tento rok okolo päťsto.

„Za dva roky môžeme presídliť tisíc ľudí z tých najrizikovejších oblastí z utečeneckých táborov v spolupráci s UNHCR,“ povedal Kaliňák v stredu po rokovaní vlády.

Všetko by však mohlo trvať najmenej mesiace. Azylová procedúra trvá aj pol roka a už len výber a sťahovanie rodín je časovo náročný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie