Denník N

Tajomstvá Igora Matoviča

Poslanecký klub OĽaNO. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslanecký klub OĽaNO. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nikto nehovorí o transparentnosti v politike tak často ako Igor Matovič. A nikto pred verejnosťou netají informácie o spôsobe rozhodovania v hnutí OĽaNO tak úporne ako Igor Matovič.

V románe Pán múch (William Golding) skupina britských školákov stroskotá na opustenom tropickom ostrove. Dobre vychovaní chlapci si zvolia za náčelníka Ralpha a tešia sa na dobrodružstvo. Dopadne to veľmi zle. Goldingov román je v podstate príbehom o katastrofálnom zlyhaní jedného pokusu vybudovať demokratickú spoločnosť.

Spomenul som si na túto fikciu až po tom, čo som sa márne prehrabával v pamäti, aby som v reálnych príbehoch iných národov našiel nejakú paralelu s politickým hnutím Igora Matoviča. Nenašiel som žiadnu.

Nie preto, že by vo svete nebolo dosť populistov. Lenže nikto z nich nevstáva v každých ďalších voľbách z popola ako vták Fénix s novou družinou, ktorú mu pridelia voliči. A nikto z nich nie je – napriek tomu, že ho máme stále na očiach – natoľko obostretý tajomstvom ako Igor Matovič.

Bral som jeho vášeň pre voličskú ruletu, pri ktorej je krupierom a majiteľom kasína súčasne, ako užitočné testovanie možností demokracie. Napokon, aj antickí Gréci do niektorých funkcií ľudí losovali. Lenže teraz to vyzerá tak, že už o desať dní bude Matovič zostavovať vládu. A ja som si uvedomil, čo všetko o tomto mužovi neviem.

Neznáma družina

Aj najbizarnejší populisti dodržiavajú pravidlo, že založia strany a obklopia sa družinou podpredsedov, z ktorých si poskladáte aj obraz jej vodcu. Matovič nie. Jeho hnutie OĽaNO musí mať podľa zákona nielen nejakých členov, ale aj nejaké vedenie. Lenže na webovej stránke o ňom niet ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie