Denník N

Andrew Weatherall: Hlavne nikdy nechodiť do práce!

Andrew Weatherall. Foto - Spencer Hickman
Andrew Weatherall. Foto – Spencer Hickman

Doteraz nepublikovaný rozhovor s nedávno zosnulým britským producentom, ktorý vznikol pred 20 rokmi v Bratislave.

Andrew Weatherall (1963 – 2020) patril medzi najznámejších britských hudobných producentov a dídžejov. Zásadne ovplyvnil vývoj elektronickej tanečnej hudby. Pochádzal z anglického Windsoru. Rodičia ho pre tetovania vyhodili z domu.

Spolupracoval s Björk, The Orb, Happy Mondays či New Order. Za produkciu albumu Screamadelica pre kapelu Primal Scream získal prestížnu Mercury Prize za nahrávku roka 1992. Vo svojom vydavateľstve Junior Boy’s Own prispel k fenomenálnemu úspechu Underworld či Chemical Brothers.

Neskôr sa stal ústrednou postavou zoskupení Sabres of Paradise a Two Lone Swordsmen, s ktorými vydal viaceré oceňované albumy. Hudbu roky vydával pod kultovou značkou Warp Records.

10. marca 2000 vystúpil jediný raz na Slovensku, v bratislavskom U.Clube. Pri tej príležitosti vznikol v Prašnej Bašte unikátny a doteraz nepublikovaný rozhovor.

Málo sa vie, že ste tvorili aj filmovú hudbu. Napríklad pre paródiu na gangsterky Hard Men (Drsní chlapi), v ktorej ste aj debutovali ako herec.

Áno, zahral som si majiteľa baru. Pre rolu som si musel oholiť hlavu. Hrám v krátkej scéne a hneď ma zmláti skupina návštevníkov. Bola to akčná komédia, predpokladám, že vôbec nešla do kín, ale rovno na videokazety. Soundtracky som vytvoril ešte pre dva ďalšie celovečerné filmy.

Hrávate klubové techno, hip-hop aj electro. Zmenili ste po kultovom albume Screamadelica svoj prístup k tvorbe?

Elektronickú hudbu som počúval dávno pred tým, ako prišla éra acid house. Throbbing Gristle alebo SPK hrali tvrdú industriálnu elektroniku už koncom sedemdesiatych rokov. Keď prišiel acid, objavil som extázu a staršiu hudbu som už počúvať nechcel. Odjakživa som v kluboch hrával veľmi rozmanito.

Jeden britský novinár si ma prišiel vypočuť a potom v článku napísal, že Weatherall teraz hráva house. Nasledujúci víkend sa objavil opäť a mixoval som techno. To ho zaskočilo. V Anglicku hrávam každý štvrtok funk a reggae, v piatok techno a v sobotu house music. Nezaujímajú má žánre, ale jednoducho dobrá muzika. Nikdy by som si nepovedal: odteraz výlučne toto!

Leták k bratislavskému vystúpeniu Andrewa Weatheralla. Zdroj – Michal Hvorecký

Ako sa mladý Angličan stal v osemdesiatych rokoch klubovým dídžejom?

Keď som začínal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie