Denník N

Je suis Charlie alebo nevoľnosť zo slovenského facebooku

Francúzsko sa spojilo. Foto - TASR
Francúzsko sa spojilo. Foto – TASR

Zavraždení karikaturisti si nerobili srandu z najslabších, vždy stáli na ich strane, útočili na politikov a náboženských idiotov.

Zavraždený karikaturista Wolinski, zavraždený Cabu, zavraždený Charb, zavraždený Tignous vychovali generácie Francúzov a cudzincov k láske ku komixu, pamfletu a slobode.

Charlie Hebdo je symbolom toho najlepšieho, čo Francúzsko dalo svetu – schopnosti bojovať s poverčivosťou, moralizátormi, odvahu vysmievať sa z tabu a libertariánskej radosti zo života.

Nikdy si však nerobili srandu z najslabších, vždy stáli na ich strane, útočili na politikov a náboženských idiotov, nerozoznávali medzi farbou pleti, jediným kritériom, ktoré používali na hodnotenie spoločnosti, bola sloboda, autentická, búrlivá sloboda parížskej bohémy, nie malomeštiacky strach z daní a odvodov.

Charlie bol pre mňa úvodom do srdca francúzskej civilizácie, naučil som sa z ich karikatúr nadávky a pouličnú francúzštinu, vďaka nim som sa roky orientoval v reáliách krajiny.

Policajt, ktorý prišiel do redakcie ako prvý a zahynul, sa volal Ahmed, mal 42 rokov.

Je mi zle z rasistických splaškov, výziev na zákaz islamu a deportácie, ktoré sa objavili na provinčnom slovenskom facebooku. Hovoria to tí istí ľudia, ktorí si o moslimoch, Rómoch, židoch a geyoch myslia, že nás ohrozujú. No nikto nemá k násiliu tak blízko ako náboženstvá a ich posadnutosť čistotou.

Pre idiotov, čo sa domáhajú silných gest zo strany moslimov, vedzte, že po celej krajine sú tisíce Francúzov všetkých farieb a názorov spolu v uliciach, aby vyjadrili hrôzu nad obludnou vraždou.

Poprava redakcie Charlie krajinu nerozdelila, ale spojila. Ľudia ukázali, že Francúzsko vynašlo slobodu a spojilo ju s umením v niečo, čo periférne krajiny nepochopia.

Zbohom moji drahí karikaturisti, stali ste sa martýrmi a verím, že o týždeň bude Charlie opäť v stánkoch.

Autor je šéfredaktorom jeToTak.sk

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie