Denník N

Hlina: Stať sa bigotným modlitebným spolkom nie je cesta

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Je to naozaj ťažké. Pre liberálov som konzervatívec, pre konzervatívcov som liberál. Nemám si kde oddýchnuť,“ hovorí líder KDH Alojz Hlina. Pakt o neútočení s PS/Spolu neľutuje a nepáči sa mu, že sa slovo liberál začína používať ako nadávka.

V rozhovore sa dočítate:

  • či ho nemrzí, že mu PS/Spolu a Za ľudí ukradli tému boja proti Kotlebovi;
  • či by nebol spokojnejší ako aktivista než ako líder konzervatívnej strany;
  • či sa má kam vrátiť, ak by sa KDH nedostalo do parlamentu;
  • ako by sa cítil v koalícii s Igorom Matovičom.

Posledné prieskumy ukazujú, že preferencie KDH sa pohybujú tesne nad hranicou piatich percent. Máte strach, že sa KDH nepodarí dostať do parlamentu?

Paradoxne nám tá situácia, že sme na hrane, môže pomôcť. Tým, že sme v zóne ohrozenia a niektoré strany vybehli, môže nastať efekt, že veď tí majú dosť, dajme to KDH. Najhoršie, čo sa vám v politike môže stať, je to, že ste zbytočný. A my sme sa za tieto štyri roky snažili ukázať, že sme užitoční pre systém. Mám pocit, že sa nám to darí a ľudí by mrzelo, ak by tam KDH nebolo.

Takže ak sa nedostanete do parlamentu, budete to vnímať ako odkaz od ľudí, že KDH je zbytočné?

Keď vás ľudia druhýkrát nepošlú do parlamentu, môže to tak byť. Ale toho obrazu sa trocha desím. Lebo potom by nás kresťanov v parlamente zastupoval kto, preboha? Kotleba?

Nie je ťažké robiť kampaň v takej neistote?

Je to ťažké. Mali sme včera stretnutie, na ktorom som hovoril o ťažkom zadaní. Mal som v živote veľa ťažkých zadaní. Po revolúcii som prišiel do Bratislavy robiť profesionálneho manažéra Vysokoškolskej únie Slovenska, len som nemal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie