Denník N

Kočner a Zsuzsová nevymysleli nič nové. Od biblických čias sa vždy nájde niekto, kto sa chytí

Fotografie zo Zsuzsovej mobilu, ktorými lákala politikov. Foto - archív N
Fotografie zo Zsuzsovej mobilu, ktorými lákala politikov. Foto – archív N

Hoci to môže vyzerať tak, že tými, čo sa dajú nachytať, sú muži a volavky sú ženy, celkom to neplatí.

V roku 2016 dostali členovia britskej delegácie cestujúci na samit G20 v Číne upozornenie, aby boli opatrní a obozretní a aby zvážili svoje kontakty s neznámymi ženami, s ktorými by sa mohli stretnúť na spoločenských akciách či v hoteloch, kde mali byť ubytovaní. Povedali im, že Číňania, známi svojou agresívnou špionážou, určite nainštalovali kamery v ich izbách. „Prezliekajte sa radšej pod perinou, ak nechcete, aby si vás niekto obzeral nahých,“ stálo v inštrukciách.

Ak toto mal byť problém, čo potom, ak by kamery britského diplomata zachytili v oveľa chúlostivejšej situácii? A čo ak by sa taký záznam stal predmetom vydierania dotyčného alebo sa objavil online?

Podobné inštrukcie ako Briti iste dostali aj iné delegácie. Denník Independent vtedy napísal, že hoci Číňania bohato využívajú metódy a nástroje kyberšpionáže, stále sa spoliehajú na prastarý trik. Tým je využitie volaviek, teda ľudí, čo nadviažu kontakt s vytypovanou osobou, predstierajú, že majú o ňu sexuálny alebo romantický záujem, a potom z nej buď ťahajú informácie, žiadajú ju o „službičky“ (peniaze, známosti, pomoc pri vybavovaní vecí), alebo ju vovedú do situácie, ktorá sa dá využiť na budúce vydieranie, lebo by znamenala reputačné škody.

Ak vám to pripomína činnosť Mariana Kočnera a jeho volavky Aleny Zsuzsovej, nemýlite sa. Aj oni sa cez „erotické konverzácie“ pokúšali vybudovať si sieť ľudí, ktorí by slúžili Kočnerovým záujmom. Iných „oslovovali“, aby ich mohli znemožniť tým, že by vyniesli o nich „špinu“. Niektorí sa chytili, iní nie.

Samson a Dalila

„To, že táto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie