Denník N

Hokejista, ktorý kritizuje Kotlebu: Mrzia ma názory, že športovec má byť apolitický

Branislav Rapáč v slovenskej reprezentácii. Foto - TASR/Martin Baumann
Branislav Rapáč v slovenskej reprezentácii. Foto – TASR/Martin Baumann

„Určite by som chcel, aby tu boli krásne moderné štadióny, ale daň v podobe predraženosti a korupcie je pre mňa osobne privysoká,“ hovorí hokejový útočník HC Košice a slovenskej reprezentácie Branislav Rapáč.

V rozhovore sa dočítate:

  • nad čím ako športovec premýšľa pred voľbami,
  • ako vníma novelu zákona o športe poslancov SNS,
  • prečo ho mrzí vulgarizácia verejných diskusií.

Ste jedným z mála hokejistov, ktorí vyjadrujú svoje názory k spoločenským témam. Čím to je, že športovcov počuť oveľa menej než napríklad umelcov? 

To je presne vec, ktorá ma mrzí. V zahraničí je úplne bežné, že sa vplyvní športovci dokážu vyjadriť k dôležitým spoločenským a politickým témam. Žiaľ, u nás vznikla akási norma, že športovec by mal byť apolitický a nemal by vyjadrovať názor. Myslím si však, že je to chyba.

Nehovorím, že zrovna ja, ale mnohí športovci majú veľký dosah a vplyv na mládež. Ich správne názory by možno pomohli otvoriť ich fanúšikom oči. Preto keď mám možnosť a cítim, že by som sa k niečomu mal vyjadriť, rád to urobím. Nikdy sa mi nepáčil ten alibistický prístup, že radšej nič nepoviem, aby som si to u niekoho nepokazil. Som nejako vychovaný, mám určité názory a nemám problém ich vyjadriť.

Na sociálnej sieti ste vyjadrili nepochopenie pre voličov Mariana Kotlebu. Čo vás k tomu doviedlo?

Bolo to asi jedno z tvrdších a možno nie úplne korektných vyjadrení, ale stále si za tým stojím a myslím si, že je to pravda. V mojich očiach sú kotlebovci fašisti a v minulosti to dokázali viacerými vyjadreniami. Ak by sme však aj toto odložili bokom a pozreli sa na to, čo hlásajú, Slovensko ako krajina by nemalo šancu na prežitie. Len ekonomický analfabet si môže myslieť, že by nám pomohlo vystúpenie z Európskej únie. Aj bežný človek musí chápať, že by to bola cesta do záhuby. Navyše, myslím si, že strana ĽSNS ani nechce riadiť tento štát – vyhovuje jej pozícia na okraji parlamentu, poberanie platu a vykrikovanie prázdnych sloganov.

Kotleba pred dvoma rokmi prišiel vhodiť čestné buly na extraligový zápas do Detvy. Podali by ste mu v takejto situácii ruku, ak by ste boli kapitán?

Hneď po zápase som napísal, že by som si s pánom Kotlebom ruku nepodal. S rôznymi ľuďmi môžete mať rôzne názory na svet, ale to ešte neznamená, že si nepodáte ruku. Pán Kotleba je však pre mňa obrovský výkričník a nedokázal by som podať ruku človeku, z ktorého mám pocit

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2020

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie