Denník N

Európa si musí povedať pravdu o Číne

Tibetskí školáci mávajú čínskymi vlajočkami počas Pekingom riadených osláv. Foto - TASR
Tibetskí školáci mávajú čínskymi vlajočkami počas Pekingom riadených osláv. Foto – TASR

O politickej budúcnosti Si Ťin-pchinga rozhodne len čínske politické vedenie, no Európska únia by mu nemala vedome pomáhať.

Autor je investor a filantrop

Ani európska verejnosť, ani európski politickí a podnikateľskí lídri úplne nerozumejú hrozbe, ktorú dnes predstavuje Čína pod vedením prezidenta a generálneho tajomníka komunistickej strany Si Ťin-pchinga. Hoci je Si diktátor, ktorý používa najnovšiu technológiu v snahe zaviesť totálnu kontrolu nad čínskou spoločnosťou, Európania považujú Čínu predovšetkým za dôležitého obchodného partnera. Nedokážu plne doceniť fakt, že odkedy sa Si stal prezidentom a generálnym tajomníkom, vytvoril režim, ktorého zásadné princípy sú v úplnom rozpore s hodnotami, na ktorých bola založená EU.

Všade samý Huawei

Snaha bratať sa s čínskym lídrom je väčšia v Británii, ktorá je uprostred procesu rozvodu s Európskou úniou, než v samotnej Únii. Ministerský predseda Boris Johnson chce oddeliť Spojené kráľovstvo od EÚ tak, ako je to len možné, a vybudovať voľnotrhovú ekonomiku, ktorú by už neobmedzovali úniové regulácie. Ale s týmto projektom uspeje len ťažko, pretože EÚ je pripravená prijať protiopatrenia proti tomu typu deregulácie, ktorú, zdá sa, pripravuje Johnsonova vláda. Lenže medzitým Británia pokukuje po Číne ako po potenciálnom partnerovi, dúfajúc, že znovu obnoví partnerstvo, ktoré v rokoch 2010 – 2016 budoval vtedajší minister financií George Osborne.

Administratíva amerického prezidenta je na rozdiel od samotného Donalda Trumpa v otázke manažovania svojich vzťahov s Čínou oveľa úspešnejšia. V Amerike panuje všeobecný konsenzus, že Čína je strategickým rivalom a technologickí giganti ako Huawei a niekoľko iných čínskych spoločností sa dostali na zoznam firiem, s ktorými majú americké spoločnosti zakázané obchodovať bez povolenia vlády.

Toto pravidlo môže beztrestne porušiť len jedna osoba: samotný prezident. Nanešťastie, zdá sa, že svojou ochotou vyjednávať so Siom o otázke spoločnosti Huawei robí práve toto. Od mája 2019, keď USA zaviedli uvedený zoznam, udelilo ministerstvo obchodu čínskej firme niekoľko trojmesačných výnimiek, ktoré majú pomôcť americkým subdodávateľom, čo sa ocitli v ťažkostiach.

Strata autonómie

Huawei je veľmi nezvyčajná a v istých ohľadoch aj unikátna spoločnosť. Jej zakladateľ Žen Čeng-fej získal svoje technické vzdelanie čiastočne ako člen inžinierskych jednotiek Čínskej ľudovooslobodzovacej armády a armáda sa stala aj jednou z jeho prvých veľkých zákazníčok. V čase založenia spoločnosti v roku 1987 Čína všetku technológiu dovážala zo zahraničia a Ženovým cieľom bolo nahradiť zahraničných technológov domácimi výskumníkmi. Uspel tak, že to predčilo aj jeho najdivokejšie sny.

Už roku 1993 spoločnosť Huawei vytvorila najlepšiu telefónnu ústredňu dostupnú v Číne. Následne získala kľúčový armádny kontrakt

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie