Denník N

Natália Blahová: Opozícia nemá výsledky, my áno. Iba my môžeme a máme právo zabezpečiť 13. a 14. dôchodok

Natália Blahová. Foto N - Vladimír Šimíček
Natália Blahová. Foto N – Vladimír Šimíček

V SaS používajú zelené tímy na ovplyvňovanie diskusií, každý má okolo 40 členov – takto vypustili psy aj na mňa, tvrdí poslankyňa a kandidátka za DS Natália Blahová o kritike po tom, čo s kolegami hlasovali za otvorenie aktuálnej schôdze parlamentu.

Dnes máte narodeniny (nahrávali sme večer 19. februára – pozn. autora). Oslavu ste si zrejme nepredstavovali tak, že na vás bude zúriť toľko ľudí na sociálnych sieťach.

Som zvyknutá, zažila som už všeličo. Prekvapilo ma len to, ako fungujú psychologické efekty snehovej gule, respektíve efekty takzvaného sociálneho schválenia. Stačí, aby sa na sociálnej sieti rozmohol nejaký nešvár namierený proti niekomu, a zrazu to presiahne únosnú mieru. Mňa to však nerozhadzuje, skôr je pre mňa zaujímavé tieto úkazy sledovať.

Nie je to tak, že tentoraz ste ten nešvár vyrobili vy s kolegami?

Nie, len sme, ako vždy, slušne otvorili schôdzu parlamentu. Nechápem, prečo to šokovalo aj našich konkurentov, teda opozíciu, aj našich nepriateľov, teda Smer a SNS. Ich problém. Naši konkurenti sa nás totiž neprišli spýtať, čo ideme urobiť, a naši nepriatelia s tým zase mali počítať. Koalícia šla simulovať prácu, urobiť „habaďúru“ na občanov s tým, že za pol dňa vybaví dôchodky aj detské prídavky, aby si na tom mohla do volieb robiť kampaň. Prepočítala sa, nerátala s tým, čo urobíme my.

V čom sa prepočítala?

Smer a SNS tú schôdzu otvoriť nechceli. Vieme, ako posielali domov niektorých kotlebovcov, aby nemali dosť hlasov na otvorenie. Rovnako sme videli, ako niektorí poslanci koalície zhrozene vzdychali, keď sa otvorila. Boli v šoku. SaS sa zase tvárila, že schôdzu neotvorí, ale zapísala sa do rozpravy. Samí farizeji.

Ktorí konkrétni poslanci koalície vzdychali, že sa schôdza otvorila?

To si nechám pre seba, aby neprestali vzdychať ani nabudúce.

Prečo sa čudujete, že opozícia s vami nerokovala o postupe? DS nemá politický výtlak, v novom parlamente nebudete, máte prinízke preferencie.

Mýlite sa, máme inú spätnú väzbu. Kroky opozície sú také len preto, aby sme nenaberali silu. Nie je to od nich čestné.

Akože strany opozície sa boja prakticky nulového výtlaku DS?

Boja sa, aby sme nerástli a neprerástli ich. Zneviditeľňujú nás účelovo. Ak si urobia okrúhly stôl bojovníkov proti korupcii a nepozvú Rajtára, ktorý štyri roky naháňal korupčníkov, o čom to je?

Ešte raz – máte preferencie, ktoré svedčia o tom, že čoskoro v parlamente končíte. Nemusia vás zneviditeľňovať.

To je vaša fikcia. Nepotrebujeme vyhrať prieskumy, bič plieska na konci.

To je bežná floskula predstaviteľov strán politického planktónu. Ak raz má niekto pár dní pred voľbami preferencie na úrovni pol percenta, aká je šanca, že preskočí päť percent?

Sme dosť veľká skupina poslancov. Neosloviť nás na rokovania je z pohľadu opozície jej osobné harakiri. Teraz vidia, že na to doplatili. To nie je o tom, že niekto nemá výtlak, ale o tom, že nemali dosť hlasov na zabránenie otvoreniu schôdze, a aj tak sa nás neprišli spýtať, čo ideme robiť. Nekomunikujú s nami len z obavy, aby nás nevytiahli na výslnie. V tom je ich malosť.

Ani internety nepochopili, ako vám opozícia krivdí?

Ale veď na internete proti nám skáču práve oni, naši konkurenti. Kritizujú nás tam zástancovia opozície, ktorá si myslí, že ide vládnuť, pritom nie je schopná zvládnuť ani rokovania pred otvorením schôdze pri krehkej koaličnej väčšine. Ako chcú potom vládnuť? To, čo opozícia predviedla, je veľká politická neschopnosť. Je jej vina, ako to dopadlo, lebo sa s nami nechcela dohodnúť. A opakujem – my budeme v parlamente aj po voľbách.

Racionálne tomu veriť nemôžete.

Slovensko je unikátna krajina – 30 percent ľudí sa o tom, komu dá hlas, rozhoduje až nad urnou. Vieme pritom, v akom sme nasadení a aké spätné väzby od občanov dostávame. Iný je svet na sociálnych sieťach, iný v uliciach.

Prieskumom neveríte, ale subjektívnemu dojmu z ulice áno?

Verím kontaktom s ľuďmi. S tisíckami ľudí. Denne rozdávame tisíc ľuďom materiály. Priamo do ruky. Ak sú v teréne dva tímy, tak dvom tisícom. Hovoríme s nimi, máme intenzívny osobný kontakt, nerobíme to pre fotografie na sociálnych sieťach ako ostatní.

Nie každý, komu dáte leták a pohovoríte s ním, vás bude voliť.

Ak to úprimne povie, vieme to rozoznať. A vidím aj nadšenie ľudí na našej kandidátke, ktoré ma napĺňa vierou, že to bude dobré. Lietame po Slovensku a verte, že nič silnejšie ako osobná kampaň neexistuje.

Lenže to nerobíte len vy, ale aj iné strany opozície.

No, to sme, bohužiaľ, videli, ako sú v uliciach. Niekam prídu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie