Denník N

Karolína Farská: Smeru majú plné zuby aj ľudia, čo žijú v jeho bývalých volebných baštách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V piatok 21. februára, na druhé výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa na celom Slovensku uskutočnia spomienkové zhromaždenia. Ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko pred nimi obišli 120 miest a ich obyvateľov mobilizovali k voľbám. V stredu prijala organizátorov z iniciatívy prezidentka Zuzana Čaputová. Bola medzi nimi aj Karolína Farská.

Vrátili ste sa teraz z cesty po Slovensku. Ako dlho ste boli preč? 

Pripojila som sa pred týždňom na ceste v Prešove, odvtedy som cestovala po východnej, severnej a západnej časti.

V koľkých mestách ste boli?

Celkovo ich bolo okolo 120, ja som prešla asi polovicu.

Ste unavená? 

Áno. Je to vyčerpávajúce.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Stretávali ste sa a hovorili s ľuďmi. Aká je medzi nimi nálada?

Napadá mi veľmi veľa odpovedí, ale spája ich, že ľudia teraz naozaj žijú voľbami. A aj tí, ktorí bežne nežijú politikou, vedia, že idú parlamentné voľby. Nevnímajú ich iba ako tie, ktoré sú každé štyri roky, ale tak, že ide o kľúčové voľby, ktoré budú pre túto krajinu referendom, rozhodnú, aké Slovensko bude.

Stretávali ste sa aj s voličmi Kotlebu? Pýtali ste sa ich, prečo ho volia?

Áno, rozprávali sme sa aj s nimi, bolo ich viacero. Hovorili sme s ľuďmi o politike, o ktorej sa často rozprávať nechcú. A videli sme, že to nie je čierne a biele, ich dôvody sa nedajú generalizovať. Nedá sa povedať, že sú to len nahnevaní alebo dokonca agresívni ľudia. Často sú to voliči, ktorí majú pocit, že sa na nich zabudlo, a, bohužiaľ, extrémne riešenia považujú za jediné vhodné, lebo nikto iný sa im neprihovára dostatočne. Stretli sme aj človeka, ktorý povedal, že je fanúšikom PS, ale pôjde voliť Kotlebu alebo Matoviča.

Chceli sa s vami ľudia rozprávať?

Boli aj takí, ktorí sa s nami rozprávať nechceli. Zobrali si naše noviny ako symbol a zahodili ich do koša. Keď sme sa však s nimi rozprávali, dokázali sme sa zhodnúť na problémoch, ktoré tu sú, a spoločne ich pomenovať. Keď sme stáli pri škole, do ktorej zateká, zhodli sme sa, že to je problém a nik ho nerieši. Alebo že podali sťažnosť, ktorú nik neriešil, aj keď uplynula lehota na odpoveď. Niektorým prekážalo, že v Bratislave sa rieši Kočner, čo im v ich bežných životoch nepomôže, len to posilňuje frustráciu. Napríklad pán zo Spišskej Belej povedal, že sme sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie