Denník N

Volal po zničení celých štátov. Nemecko zažilo jeden z najhorších útokov krajnej pravice 

V podniku Arena Bar and Cafe útočník zastrelil šesť ľudí. Foto - TASR/AP
V podniku Arena Bar and Cafe útočník zastrelil šesť ľudí. Foto – TASR/AP

Pravicový terorista, ktorý zastrelil v dvoch kurdských baroch a doma desať ľudí vrátane vlastnej matky, zanechal po sebe manifest a video. 

Nemecko zažilo jeden z najhorších útokov krajnej pravice v novodobých dejinách. Pri streľbe v stredu večer v baroch v meste Hanau zomrelo deväť ľudí. Počtom obetí sa útok vyrovnal streľbe radikála v mníchovskom obchodnom centre Olympia v roku 2016.

Útočník, ktorého médiá označujú ako Tobias R., následne vo svojom byte spáchal samovraždu. Spolu s ním tam polícia našla aj druhú mŕtvu osobu, ktorú napokon identifikovali ako jeho 72-ročnú matku. Polícia neskôr oznámila, že zavraždil aj ju.

Napriek prvotným informáciám, že páchateľov bolo viac, útočník zabíjal sám.

Prvé miesto útoku, podnik Midnight v centre mesta Hanau. Foto – TASR/AP

Zabíjal rasista

Podobne ako v roku 2016 aj teraz išlo o rasovo motivovaný čin, s touto verziou pracuje aj polícia. Má to dokazovať 24-stranový manifest, ktorý útočník po sebe zanechal. Tobias R. (43) v ňom písal o svojom živote a názoroch.

Manifest dostali viaceré nemecké médiá, ktoré ho posunuli aj britskému odborníkovi na pravicových radikálov Petrovi Neumannovi z King’s College London. Neumann po jeho prečítaní vytvoril profil páchateľa. Podľa neho to vyzerá, že Tobias R. bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie