Denník N

A stále sa mi marí, že si tu s nami, Ján… Lasica, Drobná a ďalší nahrali novú verziu Lennonovej Imagine

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Že sa komunistický režim v Československu blíži do posledného štádia, naznačovalo viacero udalostí. Napríklad aj koncert Deža Ursinyho v júni 1989 na festivale Valašský špalíček. Ten pred záverom vystúpenia prekvapil publikum.

„Kraválu bolo dosť, zahrajme si teraz niečo tiché, ak nemáte námietky, a súčasne tým vzdáme poctu Johnovi Lennonovi,“ povedal a s kapelou spustili Imagine. Keď už sa zdalo, že sa pesnička končí, diváci začali tlieskať, no vtedy prišlo ďalšie, ešte väčšie prekvapenie. Ursiny prešiel do slovenčiny:

„A stále sa mi marí / že si tu s nami, John, / a úsmev v tvojej tvári / sa pridal k našim snom,“ spieval a vzápätí dodal slová „predstavujem si krajinu / bez tupcov, bez tankov, / nik neleží tam v tráve / s guľkou na konci slov“.

Jasné politické posolstvo Ursiny ešte znásobil venovaním pesničky Janovi Palachovi.

Ako to celé bolo, vieme zo zachovaného záznamu koncertu, ktorý vyšiel na albume Tisíc izieb (2014). Dnes sa objavila úplne nová verzia skladby s názvom Predstavujem si krajinu. Zverejnili ju na internete simultánne s premiérou v niekoľkých rádiách:

Za celým nápadom stojí Marek Kučera, kreatívny producent a spolupracovník režiséra Mira Rema, s ktorým spolu robili filmy Richard Müller: Nespoznaný a Cooltura. Rozhodol sa nahrať túto pesničku s novou muzikantskou zostavou a s novou ideou – ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Milan Lasica

Kultúra

Teraz najčítanejšie