Denník N

Herečka z dokumentu V sieti: Keď vytiahol penis, bol to šok, cítila som sa zahanbená a ponížená

Tereza Těžká v dokumente V sieti. Foto - Milan Jaroš
Tereza Těžká v dokumente V sieti. Foto – Milan Jaroš

Tereza Těžká stvárnila jedno z dvanásťročných dievčat, ktoré cez internet komunikovali so sexuálnymi predátormi. „Mnohí boli charizmatickí a inteligentní. Vraveli sme si, že by sme s nimi hneď išli na kávu. Ale potom sme sa nestačili diviť,“ vraví herečka.

Tri dospelé herečky s detskými črtami dostali za úlohu predstierať, že majú dvanásť rokov. Vo verných kópiách detských izieb komunikovali cez internet s mužmi, ktorí ich vyhľadali na základe ich falošných profilov na sociálnej sieti. Trojicu dievčat za 11 dní nakrúcania oslovilo 2 458 mužov. Mnohí pred nimi masturbovali, posielali im fotografie svojho prirodzenia, odkazy na porno a pokúšali sa od dievčat vylákať ich nahé fotky. Celovečerný dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupovej prichádza do slovenských kín 5. marca, špeciálne upravená verzia bude od 19. marca dostupná aj pre školské predstavenia.

Študentka herectva Tereza Těžká mala v čase nakrúcania 21 rokov. V rozhovore hovorí o tom, ako prebiehalo nakrúcanie, čo prežívala, keď sa jej jeden z mužov vyhrážal, že zverejní jej nahé fotografie, ako to riešila v skutočnosti, keď od nej v puberte cudzí muž z internetu pýtal panenský moč, a prečo nakoniec musela absolvovať psychoterapiu.

Keď sa s vami cez Skype spojil prvý muž, už za okamih vytiahol penis a namiesto jeho tváre na vás z obrazovky svietilo len stoporené prirodzenie, aj keď ste mali nablízku ľudí zo štábu, ako ste sa vtedy cítili?

Bolo mi z toho strašne zle. Pamätám sa, že hneď na to začal onanovať, aj keď som mu hovorila, aby to nerobil, a že sa s ním chcem len rozprávať. Bola som z toho v takom šoku, že som ten hovor ani nedokázala vypnúť. Jediné, čo som vtedy dokázala, bolo pozerať sa dole. Bolo to veľmi zvláštne. Mnohí sa zvyknú pýtať, prečo to tie dievčatá, ktoré sa ocitnú v rovnakej situácii, jednoducho nevypnú. Lenže ja som už dospelá žena a napriek tomu som to nedokázala. Neviem si ani len predstaviť, ako by to prežívalo skutočné dvanásťročné dievča.

Samozrejme, ja som vedela, že ide o nakrúcanie a že sa na to pozerá celý štáb, no napriek tomu som sa cítila strašne ponížene a zahanbene. Cítila som sa previnilo. Napriek tomu, že som v tom bola úplne nevinne.

Keď si ma Vít s Bárou (režiséri dokumentu Vít Klusák a Barbora Chalupová – pozn. red.) potom zavolali a začali sme sa o tom rozprávať, konečne som sa trochu upokojila. No ten prvý okamih bol naozaj čistý šok. Odborníci nám neskôr vysvetľovali, že títo muži často pracujú práve tak, že dievča hneď na úvod šokujú. Aj preto už v druhej alebo v tretej vete mieria na sexuálnu tému. Dievča si to ani nestihne uvedomiť a už je rovno ponorené do konverzácie o sexe. Na začiatku ju to asi zaujíma, neskôr sa jej to možno nepáči, ale už si uvedomuje, že sa s ním rozprávala o sexe a on ju tým môže vydierať. Aj preto sa bojí skončiť.

Väčšina mužov, ktorých vidíme v dokumente, akoby potvrdzuje častý mýtus o tom, ako vyzerajú pedofili, ktorí lovia na internete. Boli však medzi nimi aj takí, ktorí sa tejto predstave vymykali?

Práve to je veľký omyl našej spoločnosti, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie