Denník N

Pred podnik Andruskóa zavesili baner s Jánom a Martinou: Aj na juhu nám prekáža zlo, aj my sme slušné Slovensko

Plagát All For Jan pred pizzeriou Zoltána Andruskóa v Komárne
Plagát All For Jan pred pizzeriou Zoltána Andruskóa v Komárne

Ako sa vyrovnať s tým, že sprostredkovatelia vraždy Jána a Martiny pochádzajú z vášho mesta? Nie je pravda, že Maďarov demonštrácie nezaujímajú, hovorí Péter Urbán z iniciatívy ľudí, ktorí organizujú spomienku na Jána a Martinu v Komárne.

V Komárne sa tento týždeň objavil baner s portrétmi Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej priamo oproti reštaurácii, ktorú vlastní Zoltán Andruskó. Umiestnili ho tam komárňanskí organizátori spomienky na vraždu novinára a archeologičky s podporou verejnosti i vedenia mesta – aby vyjadrili, že mesto, odkiaľ pochádzajú Alena Zsuzsová a Andruskó, je zhrozené z toho, čo sa stalo, a stojí na strane slušného Slovenska.

Péter Urbán hovorí o tom, ako ho mrzí, že slovenskí Maďari pôsobia ako pasívni, hoci sa cítia byť súčasťou diania na Slovensku, už v minulosti zorganizovali viacero zhromaždení a aj počas tejto spomienky sa snažili na bratislavské pódium dostať maďarčinu.

Rozpráva aj o tom, ako:

  • na slovenských Maďarov zabrali Ficove konšpiračné reči o Sorosovi;
  • aké to je chodiť denne okolo pizzerie Zoltána Andruskóa, ktorá ďalej funguje;
  • a prečo by bolo dobré, keby aj na bratislavskom proteste vystúpili slovenskí Maďari.

 

Na reštaurácii, ktorú v Komárne vlastní Zoltán Andruskó, sa objavil baner s tvárami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Je to vaše dielo?

Nie je to na reštaurácii, ale na mobilnom plote, ktorý obklopuje budovu naproti. Vyvesili sme ho ako skupina Komárňanov József Gazdag, László Miklós, Róbert Laboda a ja. Zuzana Bútorová nás podporovala a motivovala z Bratislavy. Dlho sme premýšľali o tom, aký symbol by mohol v Komárne fungovať. Vieme, že naše mesto sa do povedomia dostalo v negatívnej konotácii, a chceli sme dať najavo, že aj v Komárne žijú ľudia, ktorým prekáža zlo. Tento plagát nezostane vonku iba počas trvania piatkovej spomienky na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, ale ostane tam ako pripomienka toho, že aj my sme súčasťou slušného Slovenska.

Baner ste teda vyložili, pretože ste mali pocit, že Komárno ľudia poznajú v zlom kontexte?

Nechcem povedať, že to bol jediný dôvod, ale významne to prispelo k tomu, aby sme konečne niečo spravili. Veď už sú to dva roky, čo umreli. V roku 2018 sme boli jediné slovenské mesto s maďarským väčšinovým obyvateľstvom, ktoré sa zapojilo do vlny demonštrácií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie