Denník N

V prvých týždňoch sú z nás všetkých dievčatá, mužský chromozóm sa prebúdza až neskôr

Ilustrácia – Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Farbu očí rozpoznáme už pri prvom stretnutí, ale vnútorný zrak človeka, teda to, ako vníma svet okolo seba, na prvý pohľad nemáme šancu zistiť. Podobný rozdiel je aj medzi pohlavím a rodom.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Pred piatimi rokmi mútila vody slovenského internetu kampaň referenda, ktoré v mene takzvanej tradičnej rodiny pálilo pekne od boku ostrými nábojmi na homosexuálov.

Narazil som vtedy na článok obsahujúci tvrdenie, že homosexualita je proti zdravému rozumu a prírode, a teda že ľudia orientovaní inak než heterosexuálne preto nesmú mať rovnaké práva ako väčšina, ktorá v súlade so zdravým rozumom a prírodou, naopak, je.

V článku som však nenašiel žiadne rozumné argumenty, ktoré by vyplývali z pozorovania prírodných zákonov.

Keďže som prírodovedec a zástanca zdravého rozumu, opýtal som sa v rámci diskusie pod článkom jeho autora, ináč vidieckeho duchovného, ako by zdravým rozumom a v súlade s prírodou vysvetlil fakt, že má na svojich prsiach dve bradavky, keď na nich žiadne dieťa nenosí a nenadája. Veď to podľa tých našich najlepších tradícií predsa robia výhradne ženy. Podobne ako varia, žehlia a upratujú.

Odpísal mi, že porozmýšľa a potom sa mi ozve.

Dodnes sa mi neozval. Nečudujem sa. Problematika sexuality totiž nie je vôbec jednoduchá, nedá sa naštudovať ani na počkanie, ani diaľkovo, a nedá sa zhrnúť do jednej dogmy, ktorá by sa vtesnala do diskusného príspevku.

23 párov chromozómov

Človek si o tom musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie