Denník N

Socializmus ich už nedesí. Sedem grafov vysvetľuje, prečo je Sanders medzi demokratmi taký populárny

Bernie Sanders. Foto - TASR/AP
Bernie Sanders. Foto – TASR/AP

Väčšina voličov demokratov podporuje jedno štátne zdravotné poistenie aj odpustenie študentských dlhov.

Ak získa nomináciu strany, stane sa Bernie Sanders najľavicovejším kandidátom, aký kedy kandidoval na amerického prezidenta za jednu z dvoch hlavných strán.

Práve senátor z Vermontu je momentálne hlavným favoritom v primárkach Demokratickej strany.

Posledné udalosti mu situáciu na prvý pohľad skomplikovali. V primárkach v Južnej Karolíne s jasným náskokom vyhral viceprezident Joe Biden, ktorému môže pomôcť aj odstúpenie dvoch umiernených kandidátov Peta Buttigiega a Amy Klobucharovej.

Portál Fivethirtyeight.com už dáva väčšie šance získať väčšinu delegátov Bidenovi.

Veľa napovie Super utorok 3. marca, keď hlasuje v demokratických primárkach 14 štátov, a rozdeľuje sa až tretina delegátov. Čím to však je, že práve Bernie Sanders, ktorý bol dlhé desaťročia na ľavom okraji americkej politiky, sa môže stať vyzývateľom Donalda Trumpa?

1. Je populárny

O demokratických primárkach sa tento rok často hovorí ako o boji umiernených a ľavicových kandidátov. Aj keby však napokon vyhral ľavicový Bernie Sanders, neznamená to, že by vznikol nejaký rozkol medzi voličmi strany.

Čísla ukazujú, že Sandersa majú radi aj tí voliči demokratov, ktorí to napokon dajú v primárkach nejakému jeho súperovi. Podľa prieskumov má až 74 percent voličov strany na neho priaznivý názor, čo je najviac zo všetkých kandidátov. Skôr negatívny postoj má len 22 percent, čo je rovnako najmenej.

2. Štátne zdravotné poistenie pre všetkých

Medzi voličmi strany sú populárne aj jeho návrhy, najľavicovejšie medzi kandidátmi. Jedným z hlavných je vytvoriť štátne zdravotné poistenie pre všetkých Američanov.

Sanders, na rozdiel napríklad od Bidena, chce, aby všetci ľudia boli súčasťou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Svet

Teraz najčítanejšie