Denník N

Do Tuniska poletí takmer prázdne lietadlo, záujem o krajinu sa prepadol

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dovolenky v Tunisku môžu zrušiť aj ďalšie naše cestovné kancelárie, záujem klientov o túto krajinu je malý. Rozhodne sa na budúci týždeň.

Dnes predpoludním poletí z bratislavského letiska do tuniského Monastiru lietadlo spoločnosti Travel Service. No ak k moru povezie nejakých dovolenkárov, bude ich podľa našich informácií len niekoľko.

Lietadlo charterového dopravcu pôjde do Tuniska vyzdvihnúť klientov cestovných kancelárií, ktorí práve dnes svoj pobyt v tejto africkej krajine končia. Ak by na tuniskej pláži v piatok nedošlo k teroristickému útoku, pri ktorom zomrelo 38 ľudí, lietadlo by do Monastiru aj dnes viezlo desiatky našich dovolenkárov.

Chce tam ísť málo ľudí

„Záujem o Tunisko rapídne klesol. Redukujeme počty leteniek na minimum,“ povedal pre Denník N šéf cestovnej kancelárie Tip Travel Juraj Vitko.

Jeho slová potvrdil aj šéf cestovky Koala Tours Oliver Kluch. Na dovolenku s dnešným odletom do tejto krajiny chcelo odcestovať len niekoľko dovolenkárov, ktorí mali už kúpený zájazd, a tak cestovka turnus zrušila. „Bolo ich tak málo, že by sa to neoplatilo,“ dodal Kluch.

Klienti, ktorí sa obávali cestovať do krajiny, kde došlo počas štvrťroka k dvom teroristickým útokom, si vybrali iné miesto dovolenky. Obe cestovky potvrdili, že Tunisko vymieňali za všetky destinácie, ktoré majú voľné v ponuke.

Uvidia, či ho udržia

Po dnešnom prílete dovolenkárov z Monastiru by štyri cestovné kancelárie so zhodnou ponukou – Tip Travel, Tatratour, Koala Tours a Seneca – už nemali mať v Tunisku žiadnych klientov. No Kluch potvrdil, že zatiaľ tam hotely nerušia a ponechávajú na mieste aj delegátov, ktorí mali byť turistom na dovolenke nápomocní.

O tom, či Tunisko ešte v tomto lete zachovajú alebo ho definitívne zrušia, sa cestovky rozhodnú zajtra alebo v pondelok. „Dovtedy budeme vedieť, koľkí ľudia na pobyte v tejto krajine v ďalších termínoch trvajú a či je túto krajinu ekonomicky únosné a účelné udržať,“ povedal Kluch.

Môžu sa spájať

Ak by chceli cestovné kancelárie umožniť klientom, ktorí trvajú na dovolenke v Tunisku, pobyt tam, je možné, že budú musieť spájať odlety. Lietadiel by do krajiny letelo menej, a tak by sa termíny začiatku a konca niektorých pobytov posunuli.

Vitko totiž potvrdil, že cestovky Tip Travel, Tatratour, Koala Tours a Seneca mali odlety do Tuniska v iných dňoch ako napríklad Kartago Tours. Kartago Tours má podľa ponuky na webe odlet turnusu do tejto krajiny naplánovaný na zajtra.

Ak by žiadna cestovka nemala dosť klientov na ekonomické využitie lietadiel, museli by dovolenkárov sústrediť do jedného lietadla.

Niektorí ho už zrušili

Ak by sa na budúci týždeň štyri cestovné kancelárie, ktoré majú rovnakú ponuku v katalógoch, rozhodli predsa len Tunisko pre túto sezónu zrušiť, neboli by prvé. Už v piatok – krátko po útoku teroristu na pláži – oznámili, že s Tuniskom končia, CK Satur a Ruefa Reisen.

Viaceré iné cestovky Tunisko do ponuky ani nezaradili. Firo tour to odôvodnil aj obavou o bezpečnosť klientov v tejto krajine.

„Nemožno povedať, že tuniské bezpečnostné zložky nie sú nespoľahlivé. Ale tak ako naposledy, ani v budúcnosti nedokážu zaručiť bezpečnosť slovenských klientov na 100 percent. Preto sme rizikové krajiny ako Tunisko a Egypt z ponuky vypustili,“ reagoval Marcel Siekel, majiteľ cestovnej kancelárie Firo tour.

„Je lepšie sa orientovať na krajiny, kde je menší potenciál problémov,“ odpovedal riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour Mikuláš Milko na otázku, prečo táto cestovka neponúka zájazdy do Tuniska. CK Fifo nedoplnila Tunisko do katalógu preto, že záujem o túto krajinu v uplynulých rokoch klesol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy cestoviek

Útok v Tunisku

Ekonomika

Teraz najčítanejšie