Denník N

Premiér Pellegrini je v nemocnici, ruší svoj predvolebný program

Premiér nebol v nedeľu vo veľkej debate vo verejnoprávnej RTVS. Smer neposlal žiadneho zástupcu.

V nedeľu mal Peter Pellegrini diskutovať v RTVS. Pred 10. hodinou ráno však úrad vlády poslal do médií informáciu, že premiéra a volebného lídra Smeru v noci hospitalizovali v Nemocnici sv. Michala v centre Bratislavy.

Dôvodom je akútna infekcia horných dýchacích ciest spojená s vysokými teplotami. „Vzhľadom na svoj zdravotný stav dočasne ruší všetok svoj program,“ uviedol úrad vlády.

Z lôžka poslal fotografiu

Premiér neskôr na svojom Facebooku zverejnil fotografiu, ako leží na nemocničnom lôžku. „Ako vidíte, v najnevhodnejšej chvíli ma zradilo zdravie. Už posledné dva týždne som sa trápil s rozsiahlou infekciou, no snažil som sa napriek tomu v tejto hektickej dobe ďalej pracovať,“ napísal.

Vo štvrtok večer vystúpil vo finálnej debate televízie Joj s predsedami najsilnejších strán a po diskusii odcestoval do Bruselu na mimoriadny samit k rozpočtu Európskej únie. „Žiaľ, všetko si to vypýtalo svoju daň a od včera večera som hospitalizovaný v bratislavskej nemocnici,“ uviedol. O tom, ako dlho by v nemocnici mohol ostať, nenapísal.

Ešte v sobotu bol premiér na svadbe svojej hovorkyne Patrície Macíkovej. Na svojich sociálnych sieťach uverejnil aj spoločnú fotografiu.

Fico je indisponovaný

Zatiaľ nie je jasné, na ako dlho svoj program ruší; podľa Smeru je možné, že ďalších diskusií sa bude môcť zúčastniť. Hovorca Smeru Ján Mažgút pre Denník N uviedol, že sa rozhodnú podľa toho, ako sa bude vyvíjať premiérov zdravotný stav.

Mažgút ďalej povedal, že náhradu za Pellegriniho v dnešnej diskusii vo verejnoprávnej televízii riešili. Napokon však do RTVS neposlali nikoho. Predseda Smeru Robert Fico takisto neprišiel, lebo je podľa hovorcu zdravotne indisponovaný, informoval portál Omediach.com.

Pellegrini mal v RTVS diskutovať s lídrami strán, ktoré sa dostali do parlamentu vo voľbách 2016. V diskusii tak neboli zástupcovia PS/Spolu a Za ľudí aj napriek tomu, že podľa prieskumov je veľmi pravdepodobné, že po nasledujúcich voľbách sa dostanú do parlamentu.

Potom, čo ráno úrad vlády oznámil, že premiér je v nemocnici, si večer na Facebook zverejnil fotku z nemocnice aj líder Sme rodina Boris Kollár. „Tak dnes som skončil v nemocnici na infúzke aj ja. Už nech sú voľby a máme to za sebou,“ napísal.

Záver kampane tak musí zvládnuť v chorobe a maximálnom vyčerpaní. „Ešte ma čakajú tri televízne debaty,“ napísal na sociálnu sieť.

Nedeľné predvolebné diskusie:

O 5 minút 12 v RTVS od 11.55 do 13.45

  • Peter Pellegrini (Smer)
  • Andrej Danko (SNS)
  • Béla Bugár (Most-Híd)
  • Richard Sulík (SaS)
  • Igor Matovič (OĽaNO)
  • Boris Kollár (Sme rodina)
  • Marian Kotleba (ĽSNS)

Voľby 2020 na Markíze od 13.20

  • Štefan Harabin (Vlasť)
  • Tomáš Drucker (Dobrá voľba)
  • Zsolt Simon (Maďarská spolupatričnosť)
  • Árpád Érsek (Most-Híd)

Ficovi robili bajpas

V minulosti bol hospitalizovaný aj bývalý premiér Fico. V nemocnici bol v apríli 2016, teda po zhruba mesiaci od volieb.

Fica, ktorý bol vtedy predsedom vlády, operovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Robili mu bajpas, pri ktorom sa pomocou spojky obídu zúžené cievy. Vo Ficovom prípade malo ísť o odstránenie zúženia ciev na troch miestach, teda trojnásobný bajpas; nakoniec podľa informácií Denníka N urobili len dva.

Takáto operácia prebieha v celkovej anestézii a trvá niekoľko hodín. Pri zavedení takzvaných bajpasov premostia slabo priechodné cievy cievami z inej časti tela, obvykle z nohy alebo hrudníka. Obvyklým postupom je aj úplné zastavenie činnosti srdca na určitý čas a väčšinou sa bajpas vykonáva na viacerých ako na jednej cieve.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Pellegrini

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie