Denník N

Bude vedieť opozícia vládnuť bez hádok? Keď sú bez Kollára, nečakane si rozumejú

Budú spolu vládnuť? Foto – TASR
Budú spolu vládnuť? Foto – TASR

V čom sa strany odlišujú. V programových otázkach majú k sebe blízko aj OĽaNO a PS/Spolu. Opozícia sa vie pohádať o Pente, dôchodkoch, braní majetkov podvodníkom či aj o klíme.

Predvolebné video SaS, v ktorom sa pred Petrom Pellegrinim zatvoria mreže, v kampani prekvapilo. Ukázalo v opozícii ochotu potlačiť egá a spájať sa. Nie je to jediný náznak o tom, že sa opozícia chce dohodnúť na riadení štátu.

Ukazuje sa aj zhoda v ich programoch a sľuboch. Napriek tvrdším odkazom v kampani majú k sebe nečakane blízko napríklad aj preferenčne najsilnejšie OĽaNO Igora Matoviča s koalíciou PS/Spolu Michala Trubana a Miroslava Beblavého.

V posledných týždňoch pred voľbami sme sa strán postupne pýtali na zásadné otázky o vládnutí, korupcii, školstve, zdravotníctve aj klimatickej kríze. Teraz sme ich sľuby a odpovede analyzovali, hľadali zhody aj rozpory.

Pri možnej päťkoalícii opozičných strán táto veľká anketa ukázala, že na tridsiatku otázok najčastejšie rovnako odpovedala trojica Za ľudí, KDH a PS/Spolu. Veľkú zhodu však tieto tri strany majú aj s OĽaNO a SaS.

Akoby z iného sveta je hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktoré má niekedy bližšie k názorom Smeru a v zahraničnej politike či napríklad pri očkovaní zasa pripomína antisystém.

Opozičné strany možnej päťkoalície si rozumejú v boji proti korupcii, v zahraničnej politike či aj v školstve a zdravotníctve.

Nie je to však úplná idyla. Sú témy, ktoré môžu naznačiť ich budúce spory.

Dôchodky, Penta, klimatické spory

Tvrdé odkazy si politici, ktorí chcú spolu vládnuť, posielajú napríklad pri boji proti Pente.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie