Denník N

Sagan bol na Tour taký suverénny, že zmenili pravidlá. Získa štvrtý zelený dres?

Peter Sagan bude mať veľa dobrých príležitostí na etapové víťazstvo. Foto – AP
Peter Sagan bude mať veľa dobrých príležitostí na etapové víťazstvo. Foto – AP

V sobotu sa začína 102. ročník Tour de France. Najlepší slovenský cyklista už nevyhráva toľko pretekov ako v prvých rokoch kariéry, no o to viac prekvapuje svojou všestrannosťou.

Peter Sagan je v prvom rade špecialistom na klasiky a dobrým šprintérom, no svoj najlepší výkon v sezóne dosiahol v kopcoch. Na májových pretekoch Okolo Kalifornie sa išla kráľovská etapa a Slovák, jazdiaci vtedy v žltom drese, sa vo veľmi náročnom stúpaní udržal s najlepšími vrchármi.

„Neviem, či som do niečoho niekedy vložil viac úsilia, ale bolo to drsné. Bolelo to, skoro som sa povracal,“ priznal pre Cycling Weekly. V cieli takmer skolaboval a lapal po dychu ešte dlho po pretekoch, no už deň nato si vyšpurtoval celkové víťazstvo o milimetre.

Pre Sagana to bol zlom v dovtedy nepresvedčivej sezóne. Na jar v cieľoch zväčša tesne prehrával, podľa predstáv mu nevyšli ani najslávnejšie klasiky a v jeho novom tíme Tinkoff-Saxo ho často a verejne kritizoval ruský šéf Oleg Tiňkov. „Takú chybu už neurobím,“ hovoril pre Velonews o Saganovom kontrakte, ktorý odhadujú na 4 milióny ročne.

Ani na Tour de France, ktorá štartuje túto sobotu v holandskom Utrechte, mu to neuľahčia. Sagan tam vyhrával bodovaciu súťaž o zelený dres s veľkou ľahkosťou a naposledy to bolo s takým rozdielom a v takom predstihu, že kvôli tomu pred týmto ročníkom zmenili pravidlá.

Anti-Sagan systém

„Nazvime to ‘anti-Sagan’ systém,“ komentovali zmeny na uznávanom cykloblogu inrng.

V boji o zelené tričko cyklisti získavajú body za umiestnenie v cieli a na rýchlostných prémiách počas etáp. Slovák v tejto súťaži dominoval tri roky po sebe vďaka svojej všestrannosti a stabilným výkonom.

V hromadných špurtoch síce zväčša víťazili iní, ale on body získaval na každom teréne vrátane horských etáp, kde s ním špecialisti do šprintov nedokázali držať krok. Vlani počas prvých siedmich dní ani raz neskončil horšie ako piaty a o svojom víťazstve rozhodol prakticky už v prvom týždni.

Organizátori preto teraz v snahe zdramatizovať súťaž výrazne naklonili bodovanie v prospech víťazov rovinatých etáp. Tento rok získajú 50 bodov oproti vlaňajším 45, druhí dostanú 30 oproti 35 a tretí 20 oproti 30. Zvlnené a kopcovité etapy, v ktorých je Sagan lepší, zostávajú horšie odmeňované.

Ako sa zmenilo bodovanie za umiestnenie v rovinatých etapách

bodovanie
Body do súťaže o zelené tričko získavajú jazdci na prvých 15 miestach. Zelenou je vyznačené súčasné bodovanie, sivou vlaňajšie. Zdroj: inrng.com

Dvadsaťpäťročný jazdec Tinkoff-Saxo sa tak bude musieť ešte viac snažiť. „Aby vyhral zelené tričko, musí byť aktívny každý deň,“ píše inrng a pridáva jednoduchú matematiku. Ak napríklad šprintér vyhrá dve rovinaté etapy, získa 100 bodov. Ak Sagan uspeje v dvoch zvlnených etapách, bude mať len 60.

„Jeho fanúšikovia by však nemali zúfať: ak by tento systém platil už vlani, stále by s pohodlným náskokom vyhral pred Alexandrom Kristoffom,“ vypočítava Eurosport.

Málo roviny

Na Tour menia pravidlá bodovacej súťaže už druhý raz v priebehu piatich rokov. V roku 2011 chceli pomôcť najmä Markovi Cavendishovi, ktorý síce dominoval v šprintoch, no zelené tričko získavali súperi. Aj vďaka zmenám bodovaciu súťaž napokon vyhral, no už v ďalšom ročníku sa začala Saganova dominancia.

Aj tentoraz ho napriek ďalším zmenám považujú za najväčšieho favorita. „Bodovanie šprintérskych prémií, kde prvý berie 20 bodov, zostáva nezmenené a to by mohlo byť rozhodujúce,“ poznamenáva Cyclingnews. Vlani Sagan na prémiách získal 153 z celkovo 431 bodov.

Navyše, tento rok trať robili najmä pre vrchárov a skutočne rovinatých etáp zostalo v programe málo. Podľa bodovania je takých šesť – z toho štyri v prvom týždni – a už podľa ich profilov je jasné, že aj v nich môžu mať šprintérski špecialisti veľké problémy.

Napríklad už v druhej etape pri holandskom pobreží hrozí veľmi silný vietor od Severného mora, ktorý môže ľahko potrhať pelotón a vyhovovať únikom. V šiestej zase cyklistov v cieli čaká krátke prudké stúpanie, čo je trať presne pre Sagana. A v pätnástej musí pelotón 60 kilometrov pred cieľom zdolať ťažký kopec, cez ktorý sa mnoho čistých šprintérov v hlavnom balíku nedostane a stratu budú už len ťažko dobiehať. V priebehu troch týždňov bude mať Slovák k dispozícii množstvo príležitostí na etapový triumf.

Najväčší súperi

Najväčšiu šancu ohroziť Sagana dávajú šprintérskemu kráľovi tejto sezóny Alexandrovi Kristoffovi. Nór zvíťazil na vlaňajšej Tour dvakrát a tento rok dokázal brať prvé miesta na rozličných terénoch, od najprestížnejších jarných klasík až po etapové preteky a na konte má aktuálne už 18 víťazstiev.

Ďalší možní súperi sa do boja o zelený dres veľmi nehlásia a skôr sa chcú zamerať na etapové víťazstvá. To sa však môže zmeniť v momente, keď sa im bude dariť a Sagan bude nablízku.

V prospech Brita Marka Cavendisha hovorí slušná forma (13 víťazstiev v sezóne), ale aj veľa skúseností a výborný tím.

Austrálsky nováčik na Tour Michael Matthews prekvapil na Giro d’Italia a Nemec John Degenkolb je zase podobným typom jazdca ako Sagan. V priamych finišoch na veľkých bulvároch na Kristoffa s Cavendishom zväčša nemá, ale je univerzálom a silným súperom v záveroch do mierneho kopca. V tejto sezóne vyhral päťkrát vrátane prestížnych klasík Miláno-San Remo a Paríž-Roubaix.

„Zelený dres? V prvom rade sa chcem zamerať na etapové víťazstvo. Ak sa však dostane na dohľad, potom by sme sa oň možno mali pokúsiť, hoci nie je prioritou. Zelený dres je mojím veľkým snom, ale teraz nie je v pláne,“ povedal Degenkolb pre Cyclingnews.

Ďalší Nemec André Greipel bude bojovať skôr o etapové víťazstvá a Marcel Kittel, ktorý dominoval šprintom posledné dva roky, nedokázal nabrať formu po vírusovom ochorení a na Tour napokon neštartuje.

V dobrej forme

Sagan síce v tejto sezóne nevyhral toľko pretekov ako Kristoff ani nevíťazil na najväčších klasikách ako Degenkolb, ale má za sebou vydarenú prípravu. Po pretekoch v Kalifornii už tradične víťazil na Okolo Švajčiarska aj na majstrovstvách Slovenska. „Cítim veľmi dobrú formu,“ vravel po zisku titulu v Žiline. „Budem to brať postupne, etapu za etapou, a uvidím.“

„Aj s novým systémom bodovania Peter zase zvíťazí,“ odhadol riaditeľ Tour Christian Prudhomme pre slovenský web Cycling-Info. „My tu môžeme vymýšľať čokoľvek, no potom príde na štart Peter Sagan a zelený dres opäť vyhrá on.“

Veľkou otázkou však zostáva, koľko voľnosti dostane slovenský šampión od svojho tímu. Prioritou pre Tinkoff-Saxo totiž bude žltý dres pre Španiela Alberta Contadora, ktorého čaká tvrdý boj najmä s Chrisom Froomom, Nairom Quintanom a vlaňajším suverénnym víťazom Vincenzom Nibalim.

Šéf Tinkoff-Saxo Steven de Jongh síce tvrdil, že Sagana budú podporovať v boji o etapové víťazstvá „kedykoľvek to bude možné“, no majiteľ tímu Tiňkov hovoril trochu inak. „Všetci si pamätáme na telenovelu Wiggins-Cavendish v roku 2012, ktorí mali v tíme Sky rozdielne priority, a to v našom tíme nechceme. U nás je iná atmosféra a disciplína, takže možno pôjdeme len po jednom drese a žlté tričko je jednoznačne hlavným cieľom. Peter to vie. Možno dokáže vyhrať zelený dres, zatiaľ čo bude pomáhať Albertovi získať žltý, a to by bol najlepší výsledok,“ napísal v blogovom článku na Cyclingnews.

Ak sa to Saganovi podarí, štvrtým víťazstvom sa v historickej tabuľke dotiahne na Íra Seana Kellyho. Pred ním by potom bol už iba jeden jazdec v celej histórii Tour de France – Nemec Erik Zabel so šiestimi víťazstvami.

Čo čaká pelotón cez víkend

1. etapasobota 4.7. (Utrecht – Utrecht 13,8 km)

1

Tour de France štartuje v holandskom Utrechte 14-kilometrovou časovkou po rovinatej a mierne technickej trati v centre mesta.

V kratších časovkách Sagan už viackrát ukázal, že sa vie držať s najlepšími. Napríklad na pretekoch Okolo Švajčiarska v roku 2012 na 7,3-kilometrovom úseku predstihol všetkých vrátane domáceho Cancellaru, tento rok v máji zopakoval podobný úspech, ale pri slabšej konkurencii v 10,6-kilometrovej časovke na Okolo Kalifornie.

Veľmi dobre si počínal aj pred troma týždňami, opäť na Okolo Švajčiarska. V konkurencii najlepších časovkárskych špecialistov skončil v päťkilometrovom prológu štvrtý s päťsekundovou stratou. Prvý vtedy skončil Holanďan Dumoulin a druhý domáci Cancellara, ktorí patria k hlavným favoritom aj v Utrechte.

Na časovkárskych špecialistov Slovák v sobotu asi stačiť nebude, no jeho strata by nemala byť veľká.

 

2. etapanedeľa 5.7. (Utrecht – Neeltje Jans 166 km)

2

Ak Saganovi vyjde úvodná časovka, v druhej etape by mohol zabojovať o žltý dres pre lídra pretekov.

V snahe zamiešať poradím v prvej časti Tour totiž organizátori vrátili takzvané časové bonusy. Od 2. do 8. etapy tak prví traja pretekári v cieli získajú bonusy 10, 6, a 4 sekundy.

Etapa sa opäť začína v Utrechte a končí sa na Neeltje Jans, umelom ostrove v najzápadnejšej holandskej provincii Zeeland, ktorý vybudovali v 80. rokoch ako súčasť protipovodňovej ochrany.

Cyklisti síce pôjdu celý deň až do cieľa po rovine, ale etapa môže byť napriek tomu veľmi zaujímavá. Záverečná časť sa pôjde pri mori a pelotón môže ľahko rozdeliť silný bočný vietor.

„Toto môže byť masaker, pokiaľ ide o časové odstupy, a najväčší favoriti si budú musieť dávať pozor, ak si nechcú skomplikovať cestu za celkovým víťazstvom už na začiatku pretekov,“ varuje Cycling Weekly.

Najväčšími favoritmi na víťazstvo v etape sú šprintérski špecialisti Mark Cavendish, Alexander Kristoff či André Greipel. Sagan proti nim v priamych súbojoch zväčša nevyhráva, ale momentálne je vo výbornej forme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie