Denník N

Nakazila sa aj jeho tehotná manželka. Koronavírus v Taliansku šíril muž, ktorý ani nebol v Číne

Ľudia s rúškami pred katedrálou v Miláne. Foto – TASR/AP
Ľudia s rúškami pred katedrálou v Miláne. Foto – TASR/AP

Nevie sa, kto priniesol vírus z Číny. V Lombardsku ho však do istej miery rozšíril jeden 38-ročný muž.

Prvých dvoch pacientov s novým koronavírusom malo Taliansko ešte v januári. Išlo o čínsky manželský pár, ktorý priletel na dovolenku do Ríma.

Nedá sa povedať, že by krajina novú chorobu s oficiálnym menom COVID-19 úplne podcenila. Po tomto zistení v posledný januárový deň Taliansko ako prvý štát na svete pozastavilo všetky lety z Číny a do Číny.

Ešte minulý štvrtok bolo v krajine len päť potvrdených prípadov. Koncom týždňa sa však situácia začala rýchlo meniť.

V pondelok bolo v krajine už 219 ľudí infikovaných novým koronavírusom, šesť osôb (všetky nad 70 rokov s predchádzajúcimi zdravotnými problémami) chorobe podľahlo. Ide o najväčšiu epidémiu nového koronavírusu v Európe a tretiu najväčšiu na svete.

Jedenásť miest a celkovo 50-tisíc obyvateľov na severe Talianska odrezali od sveta, zatvárajú sa školy, zrušený je benátsky karneval či zápasy futbalovej Serie A a ľudia v mestách ako Miláno vykupujú obchody.

Ako sa vírus, ktorý má pôvod v Číne, mohol takto rozšíriť v európskej krajine?

Mattia M.

Talianska epidémia súvisí zrejme s jedným prípadom z mesta Codogne v Lombardsku na severe krajiny. Mattia M. je 38-ročný muž, ktorý pracuje vo výskumnom a rozvojovom centre spoločnosti Unilever, ktorá vlastní potravinárske značky ako Magnum, Knorr či Hellmans.

Mattia očakáva čoskoro narodenie prvého dieťaťa – jeho manželka je v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Ako napísal denník La Reppublica, do soboty 15. februára sa Mattia ešte cítil dobre, bol si zahrať futbal so svojím amatérskym mužstvom. Prvá horúčka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie