Denník N

Skrátené legislatívne konanie alebo o šmejdoch v podnikaní a politike

Žiadny relevantný právnik nepodporil spôsob, akým sa vláda v skrátenom konaní pokúša krátko pred voľbami presadiť svoje návrhy zákonov.

Autor je právnik

Šmejdi v podnikaní predávajú značne predražený tovar nižšej kvality, ktorý by na pultoch obchodov neobstál v konkurenčnom boji. Preto svoje predaje uskutočňovali na stretnutiach, kde útočili na city zväčša dôverčivejších dôchodcov. Predajné akcie plné sladkých rečí, nečakaných výhier v podobe zľavy na výrobok a pohostenia zadarmo, to je koktail, ktorý vyvoláva v starších ľuďoch pocit vďačnosti krátko pred ich nákupným rozhodnutím. Následne dôchodcovia chcú svojmu dobrodincovi oplatiť jeho láskavosť, a preto kupujú predražené výrobky, ktoré často vôbec nepotrebujú. Proti týmto praktikám šmejdov zákonodarca prijal viaceré zákony, ktoré výrazne obmedzujú možnosti ich nekalého podnikania.

Aj niektorí politici rovnako atakujú city tých najzraniteľnejších dôchodcov, ako aj ďalšiu skupinu ľudí s najnižšími príjmami. Potrebujú opakovane otvárať tému 13. dôchodkov či zvyšovania minimálnej mzdy. Tým chcú v týchto cieľových skupinách vyvolať pocit vďačnosti opakujúc, že my sme tí jediní a praví, ktorí na vás myslia. Nerobia to nezištne. Očakávajú, že ich „láskavosť“ im bude odplatená voličskou priazňou.

Pritom zvyšovanie minimálnej mzdy a dôchodkov by sa dalo prijať jednorazovo a bez populizmu. Naviazaním na objektívny ekonomický ukazovateľ. Napríklad na rast priemernej mzdy v hospodárstve. Podľa jej rastu by percentuálne rástli aj dôchodky a minimálna mzda. Mechanizmus pravidelného rastu napríklad podľa miery inflácie by sa dal aplikovať na rodinné prídavky. Tým by sa zabránilo podobným trápnym situáciám, akých sme svedkami v súčasnosti. Myslím tým prijímanie 13. dôchodkov a zvyšovanie rodinných prídavkov krátko pred voľbami.

V našej krátkej parlamentnej histórii sa už udialo všeličo. Nikdy sa však nestalo, aby sa zneužil inštitút skráteného legislatívneho konania takto flagrantne, ako sme svedkami v súčasnosti.

O zákonnosti skráteného konania

Zákon o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie