Denník N

Ak ľudia, ktorí videli film Sviňa, nepôjdu voliť, bol úplne zbytočný, myslia si kritici

Jozef Vajda vo filme Sviňa. Foto - Łukasz Wojciechowski
Jozef Vajda vo filme Sviňa. Foto – Łukasz Wojciechowski

Za úspechom filmu vidia aktuálnosť témy a dobré načasovanie, no tiež to, že v čase procesu s Marianom Kočnerom a blížiacich sa volieb pôsobí ako kolektívna terapia.

Za necelé tri týždne od premiéry videlo film Sviňa už 315-tisíc divákov. Návštevnosť za druhý víkend prekonala aj úspechy Trhliny, Čiary, Únosu, ale aj zahraničných filmových trhákov Avengers: Endgame či Bohemian Rhapsody.

Pre tých čitateľov a divákov, ktorí si náhodou nevšimli rozruch okolo tohto filmu: Sviňa sa inšpirovala spoločenskými udalosťami, ktoré v posledných rokoch hýbali Slovenskom. Vraždou novinára, zneužívaním mladistvých v zariadení na liečbu drogových závislostí a zaoberá sa aj úlohou politikov k týchto kauzách.

Premiéra naplánovaná tri týždne pred parlamentnými voľbami nikoho nenecháva na pochybách, že autori pracujú so živými témami a emóciami, ktoré v spoločnosti vyvolávajú.

Koho si diváci projektujú do postáv

Podľa producenta Rudolfa Biermanna, ktorý sa podieľal aj na réžii a scenári Svine, je za úspechom filmu nielen aktuálnosť témy, ale aj istý pocit spolupatričnosti, ktorý vyvoláva u divákov. „Ľudia si zrazu uvedomili množstvo súvislostí v inom kontexte, v inom emocionálnom podaní a majú pocit spolupatričnosti, cítia sa spoluzodpovední za dianie, ktoré sa u nás odohráva,“ hovorí producent.

Mnohí diváci vidia v postavách zo Svine reálnych politikov a reálne kauzy. Pri dvoch ústredných hrdinoch je inšpirácia skutočnosťou očividná. Premiér Bobo pije „len kolu“, má svoju Máriu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Voľby 2020

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie