Denník N

Polícia preverí školy, kde extrémistickí branci učili deti strieľať zo samopalu

Švrček na fotke z roku 2015 učí deti na základnej škole v Ludaniciach strieľať slepými zo samopalu. Foto – Slovenskí branci
Švrček na fotke z roku 2015 učí deti na základnej škole v Ludaniciach strieľať slepými zo samopalu. Foto – Slovenskí branci

Pre „branné cvičenia“ polovojenskej organizácie na školách dostanú ministri školstva, vnútra, obrany a zahraničia otvorený list. Osobnosti chcú trest pre riaditeľov aj učiteľov.

Používanie samopalov na slepé náboje na dvoroch základných škol v Ludaniciach a Preseľanoch bude preverovať polícia. Bude zisťovať, či polovojenská organizácia Slovenskí branci a učitelia neporušili zákon, keď zo samopalov dovolili slepými nábojmi strieľať malým deťom.

Školy, na ktorých boli branci v posledných týždňoch, preverí aj štátna školská inšpekcia. Takzvané expanzné zbrane, z ktorých strieľali deti, sú skutočnými zbraňami upravenými tak, aby mohli strieľať len slepé náboje.

Na extrémistov na školách upozornil Denník N v pondelok.

„Na základe Vami uvádzaných informácií nie je možné kvalifikovane posúdiť, či došlo k spáchaniu protiprávneho konania. Predmetné informácie budú preverené miestne príslušným útvarom Policajného zboru. V prípade, že v súvislosti s popisovanými aktivitami vznikne podozrenie zo spáchania priestupku alebo trestného činu, Policajný zbor bude postupovať v zmysle zákona a prijme adekvátne opatrenia,“ odpísalo policajné prezídium na otázky o brancoch a samopaloch.

Polícia: Možno tam sú aj radikáli

Podľa polície brancov monitorujú a evidujú ich ako „športovo-brannú organizáciu“. Polícia píše, že medzi ich členmi sa môžu vyskytovať aj osoby s radikálnymi názormi.

„V minulosti toto zoskupenie podporovalo aktivity organizované Slovenským hnutím obrody, ale aj Slovenskou pospolitosťou,“ napísala polícia. „V minulosti tu bolo tiež prepojenie cez rôznych členov zo Slovenskej pospolitosti, ktorí vykonávali výcvik členov Slovenských brancov.“

Ludanické školáčky. Foto - Slovenskí branci
Ludanické školáčky. Foto – Slovenskí branci

Otvorený list: Riaditeľov a učiteľov treba potrestať

V otázke brancov sa chcú ozvať aj aktivisti. Ministrom školstva, vnútra, obrany aj zahraničia idú napísať šéf IVO Grigorij Mesežnikov, spoluzakladateľ VPN Fedor Gál, bloger Radovan Bránik, analytik Mário Nicolini aj aktivisti Juraj Mesík, Karel Hirman a Martin Čapliar.

Myslia si, že vláda ponecháva zbytočne voľný priestor na pôsobenie militantných extrémistov a neposkytuje ich nebezpečnej činnosti účinnú protiváhu. Odporúčajú, aby každý chlapec alebo dievča dostalo šancu stretnúť sa naživo s vojakom, policajtom, hasičom či záchranárom. Štát by tak získal príležitosť pôsobiť ako protiváha voči usilovnej terénnej propagácii fašizmu, nacizmu a rôznych jeho variácií.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie