Denník N

Paneurópska vysoká škola smie prijímať študentov, rozhodol súd

Foto – Denník N
Foto – Denník N

Hoci minister školstva odobral súkromnej vysokej škole akreditáciu a možnosť prijímať študentov, súd toto rozhodnutie pozastavil.

Aktualizované 15:46 o vyjadrenie ministra školstva.

Súkromná Paneurópska vysoká škola bude môcť prijať nových študentov do prvého ročníka bakalárskeho aj magisterského štúdia práva. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave.

Vyhovel tak žalobe, ktorú podala škola na ministerstvo školstva, lebo jej pozastavilo akreditáciu, a tak jej aj zakázalo prijímať nových študentov. Škola sa domnieva, že rozhodnutie ministra školstva Juraja Draxlera je nezákonné.

Požiadala ho, aby urýchlene zrušil pozastavenie akreditácie. Minister však podľa dekana fakulty práva Jaroslava Ivora nereagoval, a tak sa koncom júna obrátili na súd. Považuje to za krajné riešenie.

„Rozhodnutie Paneurópskej vysokej školy obrátiť sa na súd vnímam ako veľmi nešťastné a nepremyslené – ako snahu vyhnúť sa zodpovednosti za svoje činy,“ povedal Draxler.

Vedenie školy týmto krokom podľa neho ohrozuje budúcnosť študentov, ktorí chcú nastúpiť do prvého ročníka bakalárskeho stupňa a ktorí by chceli pokračovať na magisterskom stupni štúdia.

Verdikt súd pozastavil

Súd teraz povedal, že škola smie prijímať študentov, čím pozastavil ministrovo rozhodnutie. A to dovtedy, kým nerozhodne, či minister zastavil akreditáciu v súlade so zákonom.

Ak by však súd rozhodol, že minister postupoval v súlade so zákonom (teda že pozastavenie akreditácie bolo v poriadku), študentov, ktorí teraz nastúpia, sa to nedotkne a smú doštudovať.

Ide o zhruba 460 ľudí na magisterskom stupni a zhruba 300 až 400 na bakalárskom. Škola teraz predlžuje možnosť podať si prihlášku a študenti sa môžu hlásiť do konca augusta.

Prijímacie konanie by malo byť v septembri.

Formálne nedostatky

Vedenie školy, ktoré žalobu podávalo, v nej namietalo najmä proti formálnym pochybeniam ministerstva. Rozhodnutie napríklad nemalo odôvodnenie ani poučenie. Okrem toho škola podľa Ivora presne nevedela, ktoré pochybenia sú natoľko vážne, že spôsobili pozastavenie akreditácie.

Ministerstvo podľa neho nemenovalo pochybenia, ale len sa odvolalo na odporúčania akreditačnej komisie. Školu údajne ani nevyzvali, aby sa k veci vyjadrila, a v rozhodnutí podľa školy chýba informácia, či sa smú odvolať. Boli tak podľa Ivora v právnej neistote.

Ministerstvo sa bráni. Tvrdí, že nedostatky, ktoré škola má, sú uvedené vo vyjadrení akreditačnej komisie, v zápisniciach. Takmer všetky dokumenty sú podľa ministerstva voľne dostupné na webových stránkach komisie.

Minister hovorí, že už dostal od školy správu o odstránení nedostatkov a poslal ju komisii na vybavenie. „Medzičasom stihla Paneurópska vysoká škola podať žalobu na súd,“ povedal Draxler.

V správe škola napísala, že nedostatky odstráni k začiatku akademického roka 2015/2016. „Ak by akreditačná komisia v tomto momente preskúmavala skutkový stav, nemá možnosť overiť odstránenie nedostatkov, keďže samotná škola hovorí, že ich ešte len odstráni,“ dodáva minister.

Súd zastavil rozhodnutie ministra podľa Ivora preto, že by mohli vzniknúť veľké škody. „Súd konštatoval, že reálne hrozí vznik ujmy s dosahom na existenciu školy ako takej,“ povedal.

Paneurópska vysoká škola je súkromná, vyberá školné. Rok štúdia práva stojí 2000 eur. Do prvých ročníkov môže nastúpiť 800 až 1000 žiakov. Ak by ich nemohli prijať, škola by tak prišla o 1,6 až 2 milióny eur za rok.

Vyčítali im zahraničné pracoviská

O akreditáciu prišla škola vinou pobočiek v Prahe, Brne, Ostrave a Žiline, ktoré oficiálne vedie ako konzultačné centrá. Aj dekan Ivor pritom potvrdil, že v nich poskytujú rovnocenné vzdelávanie.

Ministerstvo pozastavenie akreditácie odôvodňuje tým, že študijný program prebieha na iných miestach a za iných podmienok, ako to škole povolila akreditačná komisia.

Od septembra zastavili výučbu na všetkých pobočkách, tvrdí predseda Akademického senátu Peter Polák. Doteraz tam podľa akreditačnej komisie prebiehala výučba, hoci nemala.

Polák hovorí, že po zmene vlastníkov začali pobočky utlmovať. Škola funguje od roku 2003, zakladal ju aj Ján Čarnogurský; podľa Trendu mala finančné problémy.

Čarnogurský svoj podiel predal a koncom minulého roka do školy vstúpila česká finančná skupina Prosperita a vzdelávací holding Akademická aliance.

Režim pobočiek sa zmení

Od nového akademického roku nebude na pobočkách žiadny rozvrh ani hodiny interných študentov. Podľa Poláka tam na konzultácie budú smieť chodiť iba externisti. Študenti z Česka budú musieť chodiť na prijímačky do Bratislavy, kde budú mať aj hodiny a skúšky.

„Stav, ktorý bol kedysi štandardný, sa teraz končí a musíme konať korektne. Musíme dodržiavať pravidlá, ak chceme, aby ich dodržiavala aj druhá strana,“ povedal Polák.

Sprísnenie posudzovania pobočiek je podľa neho správne. „Treba tento nešvár, ktorý má možno 20-ročnú históriu, dať do ucelených pravidiel,“ povedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie