Denník N

Koronavírus dorazil do Európy, máme sa báť? 17 nových otázok a odpovedí

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

V Taliansku vypukla epidémia vírusového ochorenia Covid-19 a nemôžeme sa spoliehať na to, že Slovensko obíde. Čo je nevyhnutné v tejto chvíli vedieť?

Nadväzujeme na našu prvú sériu dvadsiatich otázok a odpovedí ku koronavírusu, dopĺňame ich a spresňujeme. Odpovede vychádzajú z aktuálnych informácií Svetovej zdravotníckej organizácie a odborných časopisov.

1. Máme sa báť?

Ak sa nenachádzate v oblasti, kde už epidémia vypukla (čo momentálne nie je ani na Slovensku, ani v žiadnej z bezprostredne susediacich krajín), potom je riziko, že ochoriete, veľmi nízke.

Ak v takej oblasti ste, nedávno ste v nej boli, alebo ste v kontakte s niekým, kto tam bol, potom je potrebné s určitým rizikom počítať.

Covid-19 je ochorenie, ktoré môže prebehnúť bez príznakov. Môže mať veľmi mierny priebeh. Vo vzácnejších prípadoch však môže spôsobiť vážne problémy, a ako je známe, možno naň aj zomrieť.

Doterajšie čínske štatistiky síce ukazujú, že zomreli asi dve percentá nakazených, čo je veľa (dvadsaťkrát viac ako pri chrípke), pravdepodobne však ide o veľmi prehnané číslo, pretože veľká časť prípadov nákazy vôbec nie je podchytená.

V oblasti s nízkym rizikom, ktorou Slovensko zatiaľ je, predstavuje väčšie riziko panika než samotný vírus. Je dobré vedieť o preventívnych opatreniach a sledovať aktuálne informácie. Nie je dobré byť v strese.

2. Akým spôsobom sa koronavírus prenáša?

Primárne kvapôčkami z úst a nosa pri kýchaní a kašli. Pravdepodobne aj inými telesnými tekutinami vrátane moču.

3. Aká dlhá je inkubačná doba?

Inkubačná doba je obdobie, keď už ste nakazení a môžete nákazu šíriť ďalej, ale ešte o tom neviete, pretože nemusíte mať žiadne príznaky. Zatiaľ sa zdá, že typická inkubačná doba je päť dní, maximum sa odhaduje na 14 dní a od toho sa odvodzuje doba karantény. Existujú však obavy, že vo výnimočných prípadoch môže byť ešte dlhšia.

4. Možno sa nakaziť od človeka, ktorý nemá žiadne príznaky?

Áno. Pravdepodobne to je hlavný spôsob šírenia nákazy.

5. Je bezpečné cestovať do Talianska?

Zatiaľ áno. Situácia sa však môže meniť veľmi rýchlo. V časti severného Talianska vrátane Benátok, Milána, Turína a Bologne (čiže v oveľa širšej oblasti než tej, ktorá je pre karanténu uzavretá) sú už zavreté múzeá, pamiatky, rušia sa kultúrne a športové podujatia. Alpské lyžiarske strediská sa zatiaľ považujú za bezpečné.

6. Je bezpečné stýkať sa s ľuďmi, ktorí sa z Talianska vracajú?

Zatiaľ nie je dôvod sa od nich izolovať. Výnimku predstavujú osoby, pre ktoré je nákaza nebezpečnejšia ako pre iné. Tie by sa teraz mali s inými ľuďmi stýkať čo najmenej.

7. Je nákaza pre niektorých ľudí nebezpečnejšia ako pre iných?

Áno, vyššiu hrozbu preukázateľne predstavuje pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie