Denník N

Urobili sme chybu, keď sme zakázali lety z Číny, vraví Talian, ktorého rodina pre koronavírus ostáva doma

V uliciach Milána hliadkujú okrem karabinierov aj vojaci. Foto – TASR/AP
V uliciach Milána hliadkujú okrem karabinierov aj vojaci. Foto – TASR/AP

Emanuele Ruggiero je taliansky režisér a kameraman z Milána, so svojou českou manželkou žije v Brne. V severotalianskej metropole má celú rodinu, s ktorou je v súvislosti s koronavírusom v neustálom kontakte.

Kto z vašej rodiny je teraz v Miláne?

Moja mama, sestra i brat, všetky tety, strýkovia, bratranci a sesternice, samozrejme, kamaráti. Medzi ľuďmi je panika, boja sa. Mama má osemdesiat rokov a bojí sa úplne všetkého.

Bojí sa preto, že v Taliansku zomierali hlavne starší ľudia?

Skôr preto, že starí ľudia sa všetkého viac boja, a ona má pocit, že sa o všetko musí postarať. Moja sestra pracuje pre futbalový klub, ale dostali home office, a tak pracuje z domu. Brat pracuje pre poisťovňu a tiež robí z domu.

Aká je v Miláne atmosféra, ako to ľudia vnímajú?

Ako kto. Ľudia ako môj brat to berú normálne, dnes si zašiel k lekárovi a na nákup. Ľudia ako moja mama sa boja veľmi. Ulice sú prázdnejšie, po meste chodí menej ľudí a na cestách je tak tretina áut. Tam, kde boli predtým zápchy, sa dá bez problémov prejsť.

Aká je situácia v mestách, kde nákazu našli?

Ľudia musia zostať doma a talianski policajti, takzvaní karabinieri, spolu s vojenskými jednotkami blokujú všetky príjazdové cesty do tých miest.

Dá sa v obchodoch zohnať jedlo? Videli sme fotografie prázdnych regálov.

Keďže ľudia panikária, skupujú, čo sa dá. Masky, mydlá na ruky alebo technický alkohol či čističe sú vypredané. Nakupujú tiež veľa konzerv, pečivo, cestoviny a ryžu. Tak aby vydržali aspoň týždeň.

Mama si v pondelok objednala nákup s dovozom domov a prinesú jej to až vo štvrtok, pretože ľudia si masívne objednávajú tovar, aby nemuseli chodiť do obchodov. Samozrejme, niektorí sa na tom snažia zarobiť, a tak veci ako masky, ktoré stáli euro, teraz stoja aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie