Denník N

Najdrahšiu vstupenku si kúpim ja

Gabriel Antoti Bača (36), podnikateľ v oblasti gastrostnómie a hoteliérstva. Po absovovaní odborného učilišťa si v deväťnástich rokoch založil prvú živnosť. Skúšal podnikať v rôznych odboroch. Jedného dňa sa zbalil a odišiel do zahraničia. Na lode. Najprv na zaoceánske, neskôr na riečne. Tam urobil kariéru. Skončil v pozícii hotelového manažéra. Teraz vlastní úspešnú firmu zabezpečujúcu hotelové, školiace, gastronomické a barmanské služby pre množstvo výletných a hotelových lodí. „Preto som si mohol dovoliť začať premýšľať o takej hlúposti, akou je festival,“ hovorí. Minulý rok spolu so skupinou nadšencov zorganizoval a z veľkej časti aj finančne zabezpečil nový festival country a folkovej hudby Záhorácky Unplugged. Foto - Archív GAB
Gabriel Antoti Bača (36), podnikateľ v oblasti gastrostnómie a hoteliérstva. Po absovovaní odborného učilišťa si v deväťnástich rokoch založil prvú živnosť. Skúšal podnikať v rôznych odboroch. Jedného dňa sa zbalil a odišiel do zahraničia. Na lode. Najprv na zaoceánske, neskôr na riečne. Tam urobil kariéru. Skončil v pozícii hotelového manažéra. Teraz vlastní úspešnú firmu zabezpečujúcu hotelové, školiace, gastronomické a barmanské služby pre množstvo výletných a hotelových lodí. „Preto som si mohol dovoliť začať premýšľať o takej hlúposti, akou je festival,“ hovorí. Minulý rok spolu so skupinou nadšencov zorganizoval a z veľkej časti aj finančne zabezpečil nový festival country a folkovej hudby Záhorácky Unplugged. Foto – Archív GAB

O festivale Záhorácky Unplugged na Kunovskej priehrade pri Senici, ktorý je oddnes do nedele, hovorí jeho organizátor Gabriel Antoni Bača

Pred rokom na Kunovskej priehrade pri Senici vznikol nový festival Záhorácky Unplugged. Predstavil viacero známych a zaujímavých osobností slovenskej a českej country a folkovej scény. Mužom v pozadí bol podnikateľ, pôvodom zo Senice. Jeho meno bolo aj pre ľudí, pohybujúcich sa v tejto oblasti kultúry, neznáme. Tento týždeň prebieha jeho ďalší ročník. GABRIEL ANTONI BAČA.

Do festivalu ste investovali nemalé peniaze. Nie je to v tejto dobe, keď ich väčšina zaniká alebo živorí trochu šialené?

Nie. Myslím si, že country a folková hudba má v sebe veľký potenciál. Ak dokáže ponúknuť ľuďom kvalitný zážitok. Okrem podnikateľskému zámeru mám túto hudbu so všetkým, čo k nej patrí, rád. Viem, že je to nákladný koníček. Som zmierený s tým, že zopár rokov budem túto svoju záľubu dotovať. Pohybujem sa v biznise už dosť dlho a viem, že dôslednosť a trpezlivosť sa vypláca.

Dá sa na country a folkovom festivale zarobiť?

Verím, že áno, ale nesmie sa to robiť pre peniaze. Veľa ľudí investujúcich do kultúry ide za ziskom a nerieši tradície, ani minulosť. Aj v kultúre musí existovať nejaký prirodzený vývin. Keď v kultúre robíš niečo ako biznis, tak to nefunguje.

Prečo práve folk a country?

Vyrastal som v prírode. V piatok som zbalil batoh a vrátil som sa v nedeľu večer. A k trampu patrila táto hudba. Boli to pre mňa veľké zážitky. Možno z nostalgie ich chcem odovzdať ďalej.

Nie je názov Záhorácky Unplugged pre muzikantov trochu zavádzajúci?

Nejdeme odpájať muzikantov. Chceme aspoň na pár dní odpojiť ľudí. Od televízora, od počítača, od hernej konzoly. Nech si prídu k nám vyskúšať trafiť lukom na 10 metrov terč, založiť si oheň, postaviť stan. Aj zmoknúť a uschnúť. Jednoducho vypnúť. A voľba Kunovskej priehrady bola jasná. Som Seničan.

Na vašom facebooku sa objavujú zaujímavé upútavky. Krátke videá, na ktorých sami účinkujúci pozývajú na festival.

Máme malú produkčnú spoločnosť. Tento spôsob propagácie je najbližší mladým ľuďom. Už sa im nechce čítať. Krátke a výpovedné video funguje lepšie.

Minulý rok ste robili skúšobný ročník. Nazvali ste ho nultým. A vyplavilo vás. Už niekoľko festivalov v posledných rokoch na počasie doplatilo.

Na nultom ročníku sme si odskúšali všetko, čo sa dalo, Vyskúšali sme si, čo to je, keď poriadne zafúka a my musíme ochrániť množstvo divákov. Vieme, čo je lejak. Skupina ľudí, ktorá chodí na country a folkové festivaly, je pohodová – vytiahli pršiplášte, prípadne niekam na chvíľu zaliezli. Zvukári natiahli jeden mikrofón do stanu účinkujúcich a hralo sa ďalej. Jediný na pódiu som zostal ja. S malou hubkou pokľačiačky som sa snažil poutierať vodu, aby mohla prísť ďalšia kapela.

S akými pocitmi ste ho hodnotili?

Boli sme spokojní. Nemôžeme sa síce tváriť, že sme boli ekonomicky úspešní, ale to je pre nás teraz druhoradé. Chceme vybudovať festival s pokojnou a príjemnou atmosférou. S dobrými a tolerantnými ľuďmi, s dobrou hudbou. Kam sa človek nemusí báť prísť s malými deťmi. Myslím, že touto cestou sme sa minulý rok vydali.

Ako na naň zareagovali organizátori ďalších festivalov?

Po minulom roku sa nám podarilo v tomto žánri trochu rozmútiť vodu. Ozývajú sa nám ľudia, ktorí sa dianiu okolo tejto hudby venujú. Radi sme sa s nimi stretli, začali sme spolu komunikovať. Samozrejme, že je medzi nami istá ekonomická bariéra, každý bojuje o svojho diváka. Skôr sme však počúvali povzbudzujúce slová. Rozprávali sme o možnostiach, ako rozvíjať túto hudbu, ako k nej dostať čo najviac mladých ľudí.

Čím sa chcete od klasických festivalov odlíšiť?

S novinkami začíname už tento rok. Napriek radám, že festivalu stačia dva dni, my sme ho rozšírili na štyri. Nechceme ho odmedziť iba na hudbu. Chceme sa držať nášho názvu a umožiť divákom sa naozaj odpojiť. Začíname vo štvrtok poobede, s tým, že ľudia si môžu postaviť stany, rozložiť oheň, pokecať. Popri tom už pôjde aj hudobný program. Piatok a v sobotu už ideme s programom až do hlbokej noci. Nedeľa bude vyhradená pre deti. Je potrebné prilákať ich k tejto hudbe, priblížiť im trochu iný životný štýl. Nikdy nebudeme mať na festivale wifi. Nech sa ľudia zabavia, porozprávajú, pozrú si východ slnka a ráno nevyspatí hľadajú niekde nejakú teplú lyžicu polievky. Preto robíme festival, ktorý trvá štyri dni. Aby si ho užili všetci. Fanúšikovia hudby, deti s rodičmi, mladí ľudia aj pamätníci. Záhorácky Unplugged je síce country a folkový festival, ale chceme ho robiť inak.

Takže pripravujete aj ďalšie zmeny?

Pripravujeme pre divákom možnosť, aby si sami vyberali, koho by o rok chceli na festivale vidieť. Uvidíme, ako sa to osvedčí, ale považujeme za veľmi dôležité, aby sa ľudia podieľali na priprave svojho festivalu. Na budúci rok by mala byť Kunovská priehrada vypustená. Rozmýšľama nad možnosťami, ako urobiť akciu na jej dne. Veď kto kedy bol na festivale na dne priehrady?

Väčšina festivalov tohto typu bojuje každoročne o prežitie. Niektoré neúspešne. Zovšadiaľ počúvame, aké ťažké je zohnať sponzorov.

Najlepším sponzorom sú ľudia, s ktorými spolupracujem. Festival sa snažíme nastaviť ako kolektívne vlastníctvo tých, ktorí sa na ňom celoročne podieľajú. Tento spôsob u nás nie je veľmi známy, ale v niektorých krajinách je chápaný ako jediná možnosť podnikania. Zamestnanci vlastnia firmu, zároveň v nej pracujú a dávajú si na ňu pozor. Tým majú eminentný záujem, aby firma rástla. Konečným výsledkom našej práce bude spokojnosť divákov a ich ochota prísť a zaplatiť vstupné aj o rok či dva. Sponzoring v zmysle, ako sa chápe u nás, je obchodná záležitosť. Každý sa pozerá na to, koľko produktov predá, koľkokrát sa ukáže v médiách. Čistý biznis. Nie sme zavedenou značkou, takže sme vďační tým, ktorí po minulom ročníku s nami spolupracujú ďalej. O nejakých veľkých sponzoroch sa snáď budeme baviť neskôr. Najdrahšiu vstupenku si však kúpim ja.

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie