Denník N

Pár dní pred voľbami sa začal výber predsedu jedného z najdôležitejších súdov v krajine

Justičný palác. Foto – TASR
Justičný palác. Foto – TASR

Ako vyzerá výber nového predsedu Krajského súdu v Bratislave? Sedem rokov ho viedol Ľuboš Sádovský, ktorý sa aj pod ťarchou Kočnerovej Threemy vzdal funkcie. Pri výbere jeho nástupcu to však téma nebola.

V počte sudcov je dvakrát taký veľký ako krajský súd v Trnave, Trenčíne, Nitre či Prešove. Pracuje na ňom vyše osemdesiat sudcov. K tomu treba pripočítať dve stovky súdnej administratívy. Do jeho elektronickej podateľne v porovnaní s väčšinou iných krajských súdov v krajine prichádza často dvojnásobok spisov.

Sídli v hlavnom meste a rozhoduje o kľúčových sporoch štátu. Jeho sudcovia rozhodovali napríklad aj o eštebáckej minulosti českého premiéra Andreja Babiša. Posudzovali aj miliónové spory štátu, ktoré mohli mať vážny dosah na štátny rozpočet. A rozhoduje aj o väčšine žalôb proti štátu, keďže v Bratislave sídli väčšina štátnych orgánov, ministerstiev a úradov.

A jeho slovo by malo byť v týchto sporoch definitívne. Bratislavský krajský súd je najdôležitejším a najväčším odvolacím súdom v štáte. A teraz, niekoľko dní pred voľbami, sa hľadá jeho predseda – podobne ako na ďalších šestnástich súdoch po celom Slovensku.

Dôsledky Threemy – súd bez predsedu

Krajskému súdu v Bratislave dlhé roky šéfoval Ľuboš Sádovský. Po siedmich rokoch sa však krátko pred Vianocami funkcie vzdal. Médiám poslal tlačovú správu, v ktorej odkázal, že tak urobil po osobnej dohode s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd).

Minister jeho odchod naznačil už deň predtým a bolo jasné, že ak by Sádovský neodišiel sám, Gál by ho odvolal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie