Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O depresii Talianov, ktorí sú dnes najnešťastnejším národom v Európe

Zaplavené Benátky. Foto - TASR/AP
Zaplavené Benátky. Foto – TASR/AP

Taliani sú najnešťastnejší národ v Európe. Takmer polovica z nich v prieskumoch tvrdí, že sa cítia osamelí a nešťastní. Čo sa stalo s týmto národom, povestným svojou energiou, kultúrou a eleganciou? Korešpondent týždenníka Der Spiegel Walter Mayr, ktorý žije v Taliansku už šesť rokov, sa pokúsil nájsť odpoveď v dlhej reportáži pokrývajúcej Taliansko od juhu až po sever.

Začína na Sicílii návštevou Michelangela Balistreriho, miestneho podnikateľa, ktorý má úspešnú firmu na spracovanie sardiniek. Balistreriho sa pokúsila vypaľovať mafia (Cosa Nostra), ktorá žiadala za „ochranu“ 100-tisíc eur ročne, ale Balistreri odmietol, nahlásil to polícii a odvtedy žije pod jej ochranou. Napriek tomu cíti, že ho tento krok oslobodil: „Keď platíte výpalné, sám sa stávate mafiánom.“

Balisteri žije v Bagherii, mestečku pri Palerme, považovanom za sídlo Cosa Nostry. Jeho súčasný primátor má verejnú podporu bývalého prezidenta Sicílie, ktorý strávil päť rokov vo väzení za spoluprácu s mafiou.

Z reportáže je jasné, že práve mafia a skorumpovaní politici sú príčinou biedy a vysokej nezamestnanosti (38 percent). Bagheria bola v 18. storočí výstavnou štvrťou smotánky, reštaurácie na pobreží sú aj dnes plné skvelých jedál, ale samotná pláž je špinavá a úpadok mesta je zjavný.

Je to paradox: Taliani žijú dlhšie ako kedykoľvek predtým, sú majetnejší ako väčšina Európanov, ale trápi ich strach z budúcnosti. Nedokázali sa spamätať z ekonomickej krízy v roku 2011, sú vystrašení z imigrantov a mení sa aj ich vzťah k Európskej únii – majú ju ešte menej radi ako Briti. Politici sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie