Denník N

Marko Igonda: Je nemysliteľné, aby sa tie strašné veci diali na Slovensku aj naďalej

Marko Igonda vo filme Sviňa. Foto - Łukasz Wojciechowski
Marko Igonda vo filme Sviňa. Foto – Łukasz Wojciechowski

V politickom trileri Sviňa stvárňuje skorumpovaného politika Boba, ktorý je výrazne inšpirovaný Robertom Ficom. „To ma vôbec nezaujímalo. Nechcem robiť kópie. Chcel som, aby z toho bolo cítiť človeka,“ hovorí herec Marek Igonda.

Diváci v ohlasoch na film píšu, že určite pôjdu voliť, niektorých vraj k tomu rozhodnutiu priviedol samotný film. Čo na to hovoríte?

Chápem, že ľudia sú zasiahnutí tou špinou a že ich to nakoplo, aby išli voliť.

Keď zrazu vidíte nielen všetky súvislosti, ale cez filmové plátno na vás ide aj silná emócia, výsledný efekt je úplne iný, ako keď napríklad pozeráte správy. Keď čítate noviny alebo sledujete televíziu, vždy je tam totiž určitý dištanc. Čaro kina je práve v tom, že ste ponorení do deja a že vás to viac zasiahne.

Keď chcete ľuďom ukázať zrkadlo doby, potom je dôležité, aby sa ich to dotklo a aby podľa toho aj konali, žili. To je napokon aj účelom filmu – zobrať divákov do sveta, ktorý stvárňujeme, a je na nich, čo si z neho odnesú.

Aké ohlasy dostávate na film vy?

Veľmi pozitívne. Vidím, že na konci filmu zostávajú mnohí sedieť na svojich miestach, nechávajú to cez seba prejsť.

Pamätám si, že som mal podobné pocity, keď som bol pred rokmi na premiére Schindlerovho zoznamu v San Franciscu. Skončili sa titulky, ale my sme zostali sedieť na svojich miestach, nechávali sme to v sebe doznieť.

Aj s tvorcami Svine sme si hovorili, že pri titulkoch by to malo byť práve takéto – to uvedomenie si, kto sme, kde žijeme a čo s tým môžeme robiť.

Čo s tým teda môžeme robiť?

Ja som už svoju úlohu splnil. Keď sa ako herec rozhodnem pre nejakú tému, musím ju aj naplniť. Musím zahrať všetko. A to ostatné je už na každom z divákov, na každom z vás.

Hráte skorumpovaného politika Boba, predsedu strany, v ktorom mnohí vidia Roberta Fica. Koho ste v ňom videli vy?

Pre mňa bolo najväčšou métou, aby sme za tým nehľadali žiadnu karikatúru ani žiadneho konkrétneho človeka. Išlo mi o to, aby sa náš Bobo dal použiť kdekoľvek, ako vzorec, pretože také situácie sa predsa dejú nielen na Slovensku.

Veľmi som chcel, aby za tým nebolo meno, ale človek. Aby tam bol viditeľný oblúk, prerod človeka, ktorý sa v jednej chvíli zle rozhodol alebo urobil chybu, a už sa to nedá vrátiť späť.

A to, že sú tam symboly, ktoré sa môžu viazať na nejakú konkrétnu osobu zo skutočnosti, ma vôbec nezaujímalo.

Marko Igonda vo filme Sviňa. Foto – Łukasz Wojciechowski

Je tam kola, ktorú držal v rukách Robert Fico pri svojom volebnom víťazstve v roku 2012, je tam Mária Trošková, sú tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2020

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie