Denník N

Narodil sa v utečeneckom tábore, teraz je Kanaďan Davies novou hviezdou Bayernu Mníchov

Alphonso Davies v Lige majstrov. Foto - TASR/AP
Alphonso Davies v Lige majstrov. Foto – TASR/AP

Keď 19-ročný Alphonso Davies v osemfinálovom zápase medzi Chelsea a Bayernom Mníchov spravil ďalší únik po ľavom krídle a skvele prihral na tretí gól poľskému kanonierovi Robertovi Lewandowskému pri výhre 3:0, futbalový svet začal hovoriť o ďalšej mladej hviezde.

Podobné akcie nie sú u Daviesa ničím výnimočným. Športový riaditeľ Bayernu Hasan Salihamidžić o ňom už na jeseň povedal, že je „jedným z najlepších hráčov svojej generácie“, ale v posledných týždňoch sa už o Daviesovi hovorí ako o jednom z najlepších ľavých obrancov v Európe. V Bayerne ho pritom na tento post presunuli až po veľkých zraneniach v kádri.

Davies sa ako krajný obranca objavil v základnej zostave v každom zápase bundesligy aj Ligy majstrov od konca októbra a má skvelú formu. Proti Chelsea vyhral všetky osobné súboje, mal 91-percentnú úspešnosť prihrávok a vybojoval osem lôpt.

Davies je považovaný za najdôležitejšieho hráča na svojej pozícii v nemeckej bundeslige, pričom v tejto štatistike sa berie do úvahy počet úspešných driblingov či zapojenie do gólových akcií.

Dnes patrí k najzaujímavejším futbalovým talentom na svete, profesionálom sa však stal po veľmi ťažkom detstve. Jeho rodičia ušli z Libérie pred občianskou vojnou a on sa narodil v utečeneckom tábore Buduburam, vzdialenom 45 kilometrov od hlavného mesta Ghany Accra. V tábore pripomínajúcom slum začínal s futbalom na škvarovom ihrisku s dvoma bránami bez sietí.

Po oznámení Daviesovho nákupu prišiel do Buduburamu aj mediálny tím Bayernu, ktorému ukázali chatrč, v ktorej Daviesova rodina žila. Bola postavená z drevotriesky, pletivo natiahnuté v oknách bolo zastreté

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie