Denník N

Volebná poviedka: Mat-man (Úsvit Avengerov)

Oslovili sme 9 spisovateľov, aby pre nás napísali volebné poviedky. Ak v nich budete vidieť Igora Matoviča, Roberta Fica, Mariana Kotlebu, Michala Trubana, Borisa Kollára, Richarda Sulíka, Andreja Kisku, Alojza Hlinu alebo Andreja Danka, máte na to právo, ale pamätajte, že to je iba literatúra. I keď volebná. Príjemné čítanie.

NAD GOTHAM CITY ZAPADALO SLNKO…

Lepšie povedané – už niekoľko týždňov nevyšlo. Mesto bolo celé dni ponorené do páchnuceho šera. Vedci ho nazvali inverziou, no každý vedel, že to sa rozkladá vláda.

Metropolou otriasali deň po dni nové škandály, nové a nové dôkazy padali na hlavy predajných sudcov a politikov, no nedialo sa nič. Zdanlivo. Pozorné oči však kde-tu mohli nájsť na chodníku praskliny. Mesto pukalo ako škrupina a nebolo jasné, čo sa z diablovho vajca vyliahne.

Igor vypil džbán pramenitej vody a vstal od stola. Pred akciou vždy držal pôst. Nastúpil do výťahu, ktorý bol zároveň šatňou, a kým pristál v hlbinách vápenato-ílovitého podložia s prvkami tufu, na ktorom stál jeho rodinný dom, bol už prezlečený.

Bol obyčajným človekom a mohol si žiť až do konca života obyčajný život, v obyčajnom dome, ale to nebol jeho štýl. Denne športoval a urobil o tisíc zhybov viac než jeho úhlavný nepriateľ, diablov advokát JUDr. F. Igor si posilňoval telo, plával v ľadovej vode, spal na lôžku z klincov, zoceľoval si svaly. A každú noc sa menil na Mat-mana.

Mat-man, napoly človek, napoly netopier, postrach všetkých zločincov v Gotham City.

Luskol prstami a podzemná garáž sa osvetlila. V strede stál lesklý čierny predmet, pripomínajúci vyleštené vajce.

Zahvízdal a vajce sa s tichým šťuknutím otvorilo. Stisol štartér a auto začalo priasť ako spokojná mačka. Šliapol na pedál a vyrazil úzkym tunelom vpred. V poslednej chvíli sa rozďavila brána a blyštiaci sa ovoid s trnavskou ešpézetkou vystrelil k nočnej oblohe.

Zároveň sa na oblaky nad Gotham City premietol obraz veľkého písmena M. Vláda a jej poskokovia sa začali triasť vo svojich pelechoch.

 

V TEJ ISTEJ CHVÍLI…

Kaviareň na vrchole mosta bola zdanlivo prázdna, no vnútri vládol čulý ruch. Avengeri mali bojovú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Volebné poviedky

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie