Denník N

Volebná poviedka: Na mesto padá súmrak a fľaša je dopitá

Oslovili sme 9 spisovateľov, aby pre nás napísali volebné poviedky. Ak v nich budete vidieť Igora Matoviča, Roberta Fica, Mariana Kotlebu, Michala Trubana, Borisa Kollára, Richarda Sulíka, Andreja Kisku, Alojza Hlinu alebo Andreja Danka, máte na to právo, ale pamätajte, že to je iba literatúra. I keď volebná. Príjemné čítanie.

Pád

I.

Predseda sa zobudí z nepokojného sna, v ktorom sa mu zdalo niečo s medveďmi, ale už presne nevie čo. Leží na gauči v košeli a trenírkach a obzerá si miestnosť, v ktorej sa nachádza. Po chvíli ju spozná a snaží sa spomenúť si, ako a kedy sa sem dostal, ale nespomenie si.

Nespomeniem si ja, spomenú si iní, pomyslí si. Vedľa ležoviska je poloprázdna fľaša balenej vody. Predseda po nej siahne roztrasenou rukou, napije sa a takmer okamžite obsah grcia na rigu. „Fuj,“ povie nahlas. Sako je pohodené na stoličke, nohavice na zemi.

Je mu zle, najradšej by celý deň preležal so slečnou Jednoduchou v posteli. Lenže nemá tu ani posteľ, ani slečnu Jednoduchú.

Posadí sa na gauči a dá si hlavu do dlaní. Beží mu v nej film života. Vidí dedinského chlapca, ktorému sa spolužiaci smejú. Vidí študenta ospevujúceho úspechy sovietskych vedcov. Spomenie si na moment, keď mu prvýkrát uviazali zväzácku kravatu. Na svadobnú cestu s nevestou z dobrej rodiny do kapitalistickej cudziny. Potom na obdobie, ktoré si nestačil všimnúť.

Pri predstave obdobia, ktoré si nestačil všimnúť, si Predseda pretrie oči.

Zrazu je v Národnej. Ucho, ale ambiciózne. Nepretečie veľa vody Dunajom a bude chcieť vládnuť.

Prvýkrát mu plán pokazil pán Zkokakolyvoda, keď namiesto Predsedovej vyretušovanej tváre povešal všade holé rite. Predseda mu to dodnes nevie odpustiť. Pamätá si, ako vtedy túžil po vlastnom domčeku, a pán Zkokakolyvoda vravel, že to bude hračka. Že za štyri roky bude mať on nielen domček, ale aj záhradku, ba možno i vinicu. Aj teraz si predstavuje, ako pekne by sa mu v takom domčeku bývalo, lenže sa mu nebýva. Predseda by mal už najradšej pokoj. Cíti sa vyčerpaný.

Ide si uľahčiť, s hrôzou zbadá, že vo výhľade na ozdobu mu prekáža pupok. „Mal by si so sebou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Volebné poviedky

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie