Denník N

Volebná poviedka: Pri múre

Oslovili sme 9 spisovateľov, aby pre nás napísali volebné poviedky. Ak v nich budete vidieť Igora Matoviča, Roberta Fica, Mariana Kotlebu, Michala Trubana, Borisa Kollára, Richarda Sulíka, Andreja Kisku, Alojza Hlinu alebo Andreja Danka, máte na to právo, ale pamätajte, že to je iba literatúra. I keď volebná. Príjemné čítanie.

Na konci vecí

Má niekoľko snov a žiadne ambície, ale ak by ste sa ho na sny opýtali, nevedel by ich pomenovať. V jeho živote dominuje nič: nič je všetko. Nechce nič konkrétne, ale vo všeobecnosti chce všetko a je frustrovaný z toho, že namiesto všetkého má nič. Zároveň nevie povedať, čo to všetko vlastne je, a tak zúri hneď trikrát: prvýkrát preto, že nič nemá, druhýkrát preto, že by chcel všetko, a tretí, lebo nevie, čo to všetko je.

Prežíva život, s dôrazom na prežívanie, nie na život. Naráža na ten strašný kontrast: navonok sa nič nedeje — prežíva — vnútri však horí — to je ten život. Nedokáže sa s tým vysporiadať a kvôli tomu obrovskému rozporu vytrvalo stojí na mieste. Nazval by to dizonanciou, ale nenazve, nemá ako; nevie, čo dizonancia znamená. Nemá na ňu čas.

Je tu. Odmieta odísť. Niekto by sa ním už konečne mal zaoberať, túži po tom, aby ho niekto už konečne zobral do úvahy. Trvá na tom. Dni trávi tým, že si predstavuje, ako by to urobil, keby mohol. Nemôže však, a ak by aj mohol, nevedel by, čo mal robiť. Raz príde jeho čas, hovorí, keď má pocit, že ho niekto počúva. Nepočúva ho však nikto; hovorí napriek tomu. Raz príde. Bude na ňom záležať. Musí na ňom záležať. Zatiaľ nezáleží a tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Volebné poviedky

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie