Denník N

Je to už pandémia? Vedci sa boja, že koronavírus sa nepodarí zastaviť

V centre Milána. Foto - TASR/AP
V centre Milána. Foto – TASR/AP

Prvýkrát bolo viac nových prípadov COVID-19 mimo Číny než v krajine, kde sa koronavírus začal šíriť.

Mladý Rumun pricestoval z Talianska pred troma týždňami, no až v utorok zistili, že má nový koronavírus. Ide o prvý prípad choroby COVID-19 v Rumunsku. Nevie sa, koľko ľudí stihol muž za ten čas nakaziť.

V Iráne hlásia 139 nakazených, vrátane vysokého úradníka na ministerstve zdravotníctva. Ten ešte predtým so znakmi horúčky viedol tlačovku, kde upokojoval ľudí, že všetko je v poriadku.

Vzhľadom na počet mŕtvych (19 a podľa niektorých možno až vyše 50) však nakazených môže byť v Iráne oveľa viac, iba sa o nich nevie.

V Taliansku bolo v stredu popoludní 374 infikovaných, v Južnej Kórei už vyše 1200. Nový prípad hlási Španielsko či Alžírsko, kritického pacienta malo Nemecko. Vo Francúzsku zomrel na chorobu prvý Francúz – 60-ročný učiteľ, ktorý, zdá sa, nebol v Číne ani v severnom Taliansku.

V Spojených štátoch je zatiaľ 57 prípadov, no podľa miestnych odborníkov sa Američania majú pripraviť na pravdepodobnosť, že sa vírus rozšíri aj v komunitách v USA.

„Otázka nie je, či sa to stane v tejto krajine, otázka je, kedy sa to stane,“ povedala v utorok riaditeľka Národného centra pre imunizáciu a respiračné choroby Nancy Messonnier.

Je tu pandémia?

Nie je zďaleka jediná. Mnohí svetoví epidemiológovia sa boja, že vírus sa už nebude dať zastaviť.

Aj keď počet nových prípadov v Číne klesá a vyzerá to, že drakonické opatrenia dostali chorobu v tejto krajine ako tak pod kontrolu, medzitým sa koronavírus rozšíril do sveta.

„V utorok bolo prvýkrát viac nových prípadov mimo Číny ako v Číne,“ povedal v stredu riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odmietol zatiaľ vyhlásiť pandémiu – epidémiu na najmenej dvoch kontinentoch. Hovorí iba „o epidémiách v rôznych častiach sveta“.

„Nemali by sme rýchlo vyhlásiť pandémiu bez opatrného analyzovania faktov,“ povedal podľa Guardianu.

No podľa mnohých odborníkov tu pandémia už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie